Dünya Maymun Çiçeği alarmı veriyor
Afrika’da ciddi bir şekilde artışa geçen Maymun Çiçeği (Monkeypox- Mpox) virüsü sonrası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel acil durum ilan etti. Peki, Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri neler? Ayrıntılar haberimizde…
Afrika kıtasında Maymun Çiçeği vakaları yükselişe geçti. Yıl başından bu yana Afrika’da 17 bini aşkın vaka ve 500’den fazla ölüm bildirildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 14 bini aşan Mpox vakası ile tüm vakaların %96’sını oluşturuyor. Böylesi bir salgın en son 2022’de yaşanmış ve yaklaşık 80 bin kişi bu virüsten etkilenmişti. Son dönemde daha farklı şekillerde etki göstermeye başlayan virüs, uzmanlara göre şimdiye kadarki en tehlikeli varyantlardan biri.
Virüse ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yaptığı açıklamada virüsün ülkemizde yaygın olmadığını ancak olası bir salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını ve şu anda herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığını belirtti.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Kemirgen ve yabani hayvanlarda görülen bu virüs, enfekte olmuş hayvanlardan insanlara ya da bu hastalığı geçiren başka bir insandan insana bulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) zoonotik bir hastalık olan Mpox’un temas, ciltteki bir yara, solunum yolu ya da göz-burun-ağız yoluyla ya da cinsel yolla bulaşabileceği gibi çarşaf, giysi ve iğne gibi kontamine materyaller yoluyla da yayılabileceğini belirtiyor.
BELİRTİLER NELER?
İlk semptomlar 5 ila 21 günde ortaya çıkıyor. En yaygın belirti verme başlangıcı ise 6-13. günler arası. Genellikle döküntülerle başlayan ve grip benzeri semptomlarla devam eden hastalık, çiçek hastalığı ile benzerlik gösteriyor ancak biraz farklı bir şekilde seyrediyor.
En temel belirtileri sıralayacak olursak:
- Yüksek ateş
- Baş, sırt ve kas ağrıları
- Lenf bezlerinde şişlik
- Yorgunluk
- Üşüme ve titreme
- Yüz, avuç içi ve ayak tabanlarında döküntüler
TEDAVİSİ VAR MI?
14 ila 21 gün arasında kendiliğinden geçen Maymun Çiçeği hastalığında semptomlarını hafifletmeye ve komplikasyonları önlemeye yönelik tedaviler uygulanabiliyor. Maymun Çiçeği için 3 aşı bulunuyor ancak bunlar sadece risk altındakiler veya enfekte bir kişiyle yakın temasta bulunanlara yapılmakta.
Maymun çiçeği virüsü tedavisinde ağrı kesiciler, kaşıntıyı önlemek için kremler ve antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Ek olarak hastanın teması en aza indirgeyerek kendini karantinaya alması, sıvı tüketimini artırması ve dinlenmesi gerekiyor.
NASIL KORUNMALI?
Bu virüsten korunmanın en etkili yolu enfekte hayvanlarla ve insanlarla temas etmemek. Hasta olan bireylerin giysileri, havluları, yatak örtülerine temas edilmemeli, ortak kullanım yapılmamalı. Ayrıca her hastalıkta olduğu gibi hijyene çok dikkat etmek gerekiyor. Eller düzenli olarak yıkanmalı, kirli yüzeylere dokunduktan sonra yüze dokunulmamalı.