Avrupa piyasalarında korona alarmı

 Avrupa piyasalarında korona alarmı

Koronavirüs’ün Asya’dan sonra yeni merkezi Avrupa olmuş durumda. Avrupa Bankaları ve İngiliz sigorta merkezi Lloyd’s of London Koronavirüs’ün yıkımına karşı ihtiyat planları oluşturuyor.

Avrupa’daki küresel ölçekte bankalar ve küçük yatırım şirketleri, hızını artıran koronavirüs salgınıyla başa çıkmak için çalışanlarını evden çalıştırmaya ve seyahatleri iptal etmeye başladı. Pek çok şirket evden çalışma süreçlerini yeni yeni denemeye başlasa da Asya şirketleri yeni çalışma modellerini çoktan benimsedi. Virüsün yayılmaya devam etmesiyle beraber Avrupalı şirketlerin de yeni formüllere alışacağı düşünülüyor.

Virüsten en çok etkilenen Avrupa ülkesi konumundaki İtalya’da en büyük kredi şirketi UniCredit, personelinin çoğunluğunun evden çalışmasına izin vermiş durumda. 

İsveç bankaları Credit Suisse ve UBS ise uluslararası iş seyahatlerini kısıtlamaya başladı. Fransız Natixis, İtalyan Societe Generale ve İspanyol BBVA da personellerinin yüksek riskli bölgelere iş seyahatlerini dondurmuş durumda. İngiliz hükümetinin tahminlerine göreyse, İngiltere’de toplam işgücünün yaklaşık 5’te biri salgın nedeniyle işe gitmeyecek. 

Avrupa Merkez Bankası yetkililerin tarafından yapılan açıklamalar, bankalarca hayata geçirilen ihtiyat planlarının merkezi otorite tarafından izlendiğini gösteriyor. Alman ve İngiliz finans düzenleyicileri de bankalar ve kurumların aldığı kararları yakından takip ediyor. 

Avrupa’nın ve dünyanın en büyük sigorta pazarlarından biri olan Lloyd’s of London da “acil ticaret protokollerini” hayata geçiriyor. Lloyd’s, yüz yüze görüşmeler yerine elektronik iletişim modellerini desteklemeye çalışıyor. 2018 yılında İngiltere’nin toplam ekonomik üretiminin %7’si finansal hizmetlerden gelmişti. 

FİNANS PAZARINI VURABİLİR

Fransız Natixis, Hong Kong’daki ofislerinde ticaret departmanında çalışanların tümünün artık işlerini evden yaptıklarını bilirdi. Fransa’daki ofisleri için de çalışmalar başlayacak. Başka pek çok kurum da uzaktan çalışma sistemlerini entegre etmeye başlamış durumda. Şimdilik geçici olarak alınan önlemlerin ileride iş hayatını nasıl etkileyeceği ise şimdilik bir muamma. Bazı yöneticiler, alınan önlemlerle beraber yeni bir çalışma modelinin oturabileceğini düşünürken, diğerleri çok daha pesimist yaklaşıyor.
İtalyan bankasında çalışan üst düzey bir yöneticiye göre toplu taşımanın yasaklanması ya da tüm ofislerin kapatılması gibi önlemlerin sonuçları finans pazarının ortadan kalkmasına kadar varabilir. 

SARS VE COVID-19 HANGİSİ DAHA TEHLİKELİ?

SARS’tan çok daha fazla kişiye bulaşan yeni Koronavirüs, çok daha fazla ölüme neden olsa da, mortalite oranlarına bakıldığında SARS’ın gerisinde kalıyor. SARS’a yakalanan bir hastaların hayatını kaybetme oranı %9.6 seviyesindeyken, COVID-19’da bu oran gözlemlendiği kadarıyla %1-2 seviyelerinde. Aynı aileden olan iki virüs %80 oranında aynı gen dizilimine sahip.

VEFAT HALİNDE SİGORTA ÖDEME YAPIYOR

Hayat sigortası tarafında ise ödeme konusunda bir sorun bulunmuyor. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına hayat sigortası poliçesinde belirlenen vefat tazminatı sigorta şirketleri tarafından ödeniyor. Geçmişteki SARS, MERS ve Zika gibi hastalıklarda da hayatını kaybedenlerin yakınlarına sigortacılar ödeme yapmışlardı. Burada dikkat çeken nokta ise hastalığın mortalite riskinin yoğun olarak 65 yaş üstüne etki etmesi. Ülkemizde bu yaşın üzerindeki vatandaşların sahip olduğu hayat sigortası poliçesi sayısı son derece sınırlı.

İlginizi Çekebilir