Yavaş hareket nedir? Hayatınızı nasıl değiştirebilir?

 Yavaş hareket nedir? Hayatınızı nasıl değiştirebilir?

Yavaş hareket, rekabetçi ve ilerlemeci yaklaşımı; stres düzeyi yüksek, tüketime dayalı, tatminsiz ve hızlı yaşamının tersidir. Bu, daha hızlı yaşamak yerine daha iyi yaşamakla ilgilidir.

Yavaş hareketi (slow movement) ilk olarak gazeteci ve yazar Carlo Petrini’nin popülerleşmiş fast food üretiminin yaygınlaşmasına meydan okumasıyla başladı. Petrini tam tersine yerel mutfağın üretimini ve geleneklerini, basit el yapımı yemeklerini savundu. Böylelikle Slow Food (Yavaş Yemek) hareketi de başlamış oldu. Yerel gıdalara, yerel üreticiye, yeme-içme geleneklerine, yerel üretim yöntemlerine ve unutulmaya başlanmış yerel yiyeceklere verilen önem arttı.

Stresli ve bunalmış hissediyorsanız ve ‘daha iyi bir yol olmalı’ diye düşünüyorsanız, o zaman doğru yerdesiniz. Nerede olursanız olun, daha yavaş yaşamaya nasıl başlayacağınıza dair tavsiyelerimizi bulacaksınız.

Değerlerinize göre yaşayın

“Yavaş hareket” bir başkasının başarı fikrine uymaya çalışmak yerine kendinize karşı dürüst yaşama izni vermekle ilgilidir. Yavaş yaşamak, tembel olmak ya da çalışmamak için bir bahane değil, önemli olanlara öncelik vermekle ilgilidir. Hiçbirimiz iş, arkadaşlar, aile, hobiler ve ev konusunda mükemmel değiliz

Daha yavaş bir yaşam tarzı sürdürmeye başlamak için, bu değişiklikleri neden yapmak istediğinizi anlamanız gerekir. Hayatının neye benzemesini istiyorsun? Şu anda eksik olan nedir? Yolunuza ne çıkıyor? Geriye dönüp, hayatınızın bir alanına çok fazla zaman harcadığınıza pişman olacaksınız, peki diğerlerine? Yavaş yaşamak, ‘bir gün’ zihniyeti değildir.

Bazıları sadeleştirme terimini kullanırken, diğerleri buna minimalizm der ve bunu dikkat dağıtıcı şeyleri kaldırmaya başlamak için bir araç olarak kullanır.

Kendinin Farkında Ol

Neyin önemli olduğunu belirledikten ve daha az önemli olan şeyleri azaltmaya çalıştıktan sonra, günlük rutininizde ve yaşam tarzınızda küçük değişiklikler yapmaya başlama zamanı. Biz buna günlük yavaşlama diyoruz.

Kaliteli uykuya öncelik vermeye başlayın. Çocuklar için uyku düzeninin öneminin farkındayız fakat ama neden yetişkinlerle aynı mantığı uygulamıyoruz? Daha erken bir zamanda kalkmak, hazırlanmak ve evden çıkmak için acele etmek yerine kendiniz için daha fazla zaman ayırmanız yeterlidir. Egzersiz, yoga veya meditasyon gibi aktivitelerle güne daha sakin hissederek başlayın.

Yavaş Hareketi iş hayatınızda uygulayın

Yavaş hareketi iş hayatınızda uygularken, kontrollü molalar vererek ve enerjinizi bireysel görevlere odaklanmaya ayırarak zamanınızı daha anlamlı ve üretken bir şekilde kullanırsınız. Pek çok insan özgüvenini işine bağlar. Bu nedenle, farklı bir çalışma yaklaşımının yaşam kaliteniz üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Tek görev, iş hayatında yavaş hareketin anlamıdır. Basitçe söylemek gerekirse, her seferinde tek bir şey yapmakla ilgilidir. Görevler arasında sınırlar belirlediğinizde, genellikle karmaşık projeleri daha hızlı tamamlar ve daha iyi sonuçlar elde edersiniz çünkü daha derin bir seviyeye odaklanabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir