Sürekli üretken olun: Dikkat yönetimi nedir?

 Sürekli üretken olun: Dikkat yönetimi nedir?

Zaman değerlidir. Paradan daha değerli. Zaman, dünyada geri dönüşü olmayan tek unsurdur. Para kaybederseniz daha fazlasını yapabilirsiniz. Bir iş kaybederseniz başka birini bulabilirsin. Ama zaman kaybederseniz sonsuza dek gider.

Dikkat, zaman gibi sınırlı ve değerlidir. Dikkat yönetimi, dikkat dağıtıcı unsurları kontrol etmek için odağı en üst düzeye çıkarır. Yapılan bir araştırmada teknoloji alanında çalışan katılımcıların dikkatleri dağılmadan önce bir proje üzerinde yalnızca 11 dakika çalışabildiklerini buldu. Daha da kötüsü, odaklarını yeniden kazanmaları 25 dakikadan fazla sürdü.

Etkili ve üretken işleri ancak zamanınızı ve dikkatinizi en iyi şekilde nasıl yöneteceğinizi bilirseniz yapabilirsiniz. Dikkatiniz, işte ve evde yaşadığınız deneyimleri, bu deneyimler ise, hayatta kaydettiğiniz ilerlemeyi belirler. Dikkat yönetimi becerinizi geliştirdiğinizde, işleri doğru zamanda, doğru nedenlerle ve doğru yerlerde yapmaya odaklanacaksınız. Dijital dikkat dağınıklığı çağında, bir görevi tamamlamak için zaman bulmak yeterli değildir, aynı zamanda elinizdeki göreve de tüm dikkatinizi vermelisiniz. Odaklanma sizi üretken tutar. Dikkatinizi yeniden toplamak ve nasıl odaklanacağımızı öğrenmek için, dikkat dağınıklığımızı yönetebilmeli, üstesinden gelebilmeli ve yine de daha iyi işler yapmalısınız. Dikkati yönetiminin anahtarı engelleri belirlemektir.

Dikkat yönetimini artırmak için 3 ipucu:

Çevrenizi kontrol altına alın

dikkat-yonetimi-nedir

Açık bir ofiste çalışıyorsanız, her gün biraz zaman ayırarak kendinizi işe odaklayın ve bunu dikkatinizin dağılmayacağı şekilde yapın. Her gün 8 saat yapamayacağınız doğru peki ya her saat 15 ya da 20 dakika? Sabahları 60 ila 90 dakikaya ve öğleden sonraya ne dersiniz?

Ne zaman ve ne kadar süreyle size kalmış, ancak asıl mesele bunu yapmanız gerektiğidir. Bu zamanlarda, rahatsız edilmek istemediğinizi meslektaşlarınıza kesinlikle açıklayın.

Varsa kapıyı kapatın ve yine de insanlar içeri girerse, daha sonra geri gelmelerini isteyin. Aksi takdirde kapalı kapı hiçbir şey ifade etmeyecektir. Kapınız yoksa, kulaklık takın.

Akıllı cihazları kontrol altına alın

dikkat-yonetimi-nedir

Zaman zaman telefonunuzu kapatın veya telefonunuzun Rahatsız Etme özelliğini kullanın. Telefonunuzu sadece titreşime değil tamamen sessize alın. Teknolojinin sizi kontrol etmesine izin vermek yerine, teknolojinin kontrolünü elinizde tutmak için elinizden gelen her şeyi yapın.

Kendinizi kontrol altına alın

dikkat-yonetimi-nedir

Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak bizi huzursuz, endişeli veya rahatsız hissettirebilir. Kısa süreler, hatta 10 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayarak başlayın, çünkü 10 dakika boyunca hemen hemen her şeyi yapabilirsiniz. Bu süre zarfında, çevrenizi ve teknolojinizi kontrol ederek tüm dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın: tek bir şey seçin, tek bir görev seçin ve diğer her şeyi kapatın. Her gün veya her hafta biraz zaman ayırın. Tüm bunlar dikkat sürenizi yeniden oluşturmanıza ve odak noktanız üzerinde kontrolü yeniden kazanmanıza yardımcı olacaktır. 

Dikkat dağınıklığı üretkenliğin çok ötesine geçer. Sürekli bir dikkat dağınıklığı ve görev değiştirme durumunun strese neden olduğu bilinmektedir. Sürekli dikkat dağınıklığı, hayatın en önemli anlarında bulunmayı zorlaştırır. Sonuç olarak, eğer dikkatinizi kontrol etmezseniz, hayatınızı kontrol edemezsiniz.

 

İlginizi Çekebilir