PASAD: Sigorta acenteleri profesyonel yapılar haline getirilmeli

Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği’nin (PASAD) genel istişare toplantısı 7- 8  Kasım 2014 tarihlerinde, İstanbul Meridyen Plaza’nın toplantı salonunda çeşitli illerden gelen 30 acente yetkilisin katılımıyla gerçekleştirildi. İki gün süren ve sigortacılık sektöründeki gelişmelerin, sorunların ve çözüm yollarının ele alındığı toplantıların sonucunda kamuoyuna duyurulmak üzere bir deklarasyon kaleme alındı.

PASAD Başkanı Hasan Necmi Üze’nin başkanlığı ve ev sahipliğinde başlayan toplantıda PASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Özer, Başkan Üze’nin önerisi ve üyelerin oy birliği ile kürsü başkanı olarak seçildi.

Başkan Hasan Necmi Üze’nin açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda genel gidişat ve son SAİK uygulamalarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunulurken, hemen hemen tüm katılımcılar gündeme dair düşüncelerini dile getirdiler.

Toplantının ikinci gününde ise mevcut gündem tamamlandı ve gündem dışı konularla ilgili görüşmeler gerçekleştirildi. Son değerlendirmelerin ardından kamuoyuna duyurulmak üzere maddeler halinde hazırlanan deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

* PASAD, sigorta aracılığının yasada tanımlanan şekliyle yapılmasından yanadır. Sigortacılık ana iş alanı ve uzmanlığı sigortacılık olan şirketler tarafından yapılmalıdır. Sigortacılığı ikinci, üçüncü iş alanı olarak gören aracıların sektör için faydalı olmadığını düşünmekteyiz.

* PASAD, yasal olarak aracılık yetkisi almış hiçbir satış kanalına karşı değildir. Ancak bankaların sigortacılık faaliyetlerinin kredi kullanan müşterileri ile sınırlandırılmasından yanadır.

* Piyasada yetkisi olmadığı halde sigorta satışı yapan ve bunlarla birlikte hareket eden acenteler olduğu bilinmektedir. PASAD bu tip uygulamalara karşıdır. 5684 Sayılı yasa ile acenteler yönetmeliği, acentelerin uymak zorunda olduğu kuralları ve uygulanacak cezaları belirlemiştir.

Yasaya göre yetkisi olmadığı halde sigortacılık yapan gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkilileri, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve altı yüz günden az olmamak üzere bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, ne yazık ki yetkisi olmadan sigortacılık yapanlara karşı etkili bir denetim mekanizması oluşturulamamıştır. Bu nedenle yetkisi olmadan çalışanlar halen mevcudiyetini korumakta ve her geçen gün de çoğalmaktadırlar. Kaçak çalışan bu tip yapılarla tüm meslek mensuplarının etkili bir mücadele içine girmesi gerektiğine inanmaktayız. PASAD, bu konuda üstüne düşeni yapabilmek için bir şikâyet hattı oluşturarak tüm üyeleri ve değerli

Yorum yazın