İnsanlar neden yalan söyler? Yalan söylemenin 9 nedeni

 İnsanlar neden yalan söyler? Yalan söylemenin 9 nedeni

İnsanlar neden yalan söyler? Bu kadar basit bir sorunun mutlaka basit bir cevabı olmalı (ama maalesef yok). Araştırmalar insanların aynı nedenlerden ötürü yalan söylediğini ortaya koyuyor.

Sayılar yalan söylemez yalan söylemenin en büyük nedenlerinden biri cezalandırılmaktan kaçınmak içindir.

insanlar-neden-yalan-soyler

  1. Cezalandırılmamak için. Bu, yalana başvurmadaki en büyük nedenlerden biridir.
  2. Başka türlü kolayca elde edilemeyen bir ödül elde etmek. Bu, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından en çok bahsedilen ikinci sebeptir. Buna bir örnek, işe alma şansını artırmak için bir iş görüşmesi sırasında yanlış bir şekilde iş deneyimi olduğunu iddia etmektir.
  3. Başka bir kişiyi cezalandırılmaktan korumak. Kişisel cezadan kaçınmak için yalan söylerken olduğu gibi, başka bir kişiyi korurken de bu değişmez. Bunun iş arkadaşları, arkadaşlar, aile ve hatta yabancılar dahildir.
  4. Kendini fiziksel zarar tehdidinden korumak. Bu, cezalandırılmaktan farklıdır, çünkü zarar verme tehdidi bir kötülük için değildir. Kapıda bir yabancıya babasının şimdi uyuduğunu ve daha sonra geri geleceğini söyleyen evde yalnız bir çocuk buna bir örnek olabilir.
  5. Başkalarının takdirini kazanmak için. Popülerliğinizi artırmak için yalan söylemek, anlatılan bir hikayeyi zenginleştirmek için “küçük beyaz yalanlardan” tamamen yeni (uydurma) bir kişilik yaratmaya kadar değişebilir.
  6. Tuhaf bir sosyal durumdan kurtulmak için. Yalan söylemenin bu şekilde motive edildiğinde nasıl görünebileceğine dair örnekler, sıkıcı bir partiden çıkmak için çocuk bakıcısı sorunu olduğunu iddia etmek veya kapıda biri olduğunu söyleyerek bir telefon görüşmesini bitirmek olabilir.
  7. Utançtan kaçınmak için. Islak koltuğun pantolonunu ıslatmaktan değil, su dökülmesinden kaynaklandığını iddia eden çocuk, çocuğun cezadan değil utanmadan korkmasına bir örnektir.
  8. Bu niyeti başkalarına bildirmeden mahremiyeti korumak. Örneğin, bir düğünün maliyeti imkânlarının ötesinde olduğu için kaçtığını iddia eden çift, gerçekte ailelerini davet etme zorunluluğundan kaçıyor olabilir.
  9. Başkaları üzerinde güç kullanmak.

Yalan söylemenin arkasında , nezaket veya nezaketle söylenen yalanlar gibi önemsiz aldatmacalar gibi, bu dokuz güdü tarafından kolayca sınıflandırılamayan, yukarıdaki dokuz kategoriden birinin dışında kalan nedenler de vardır. 

Size yalan söylenip söylenmediğini bilmek ister misiniz?

insanlar-neden-yalan-soyler

Yalan söylerken, yüz genellikle iki mesaj içerir: yalancının göstermek istediği ve yalancının gizlemek istediği ifade. Çoğu zaman, bu gizli duygular, gerçek duyguyu ortaya çıkaran kısa (yarım saniye veya daha kısa) istemsiz yüz ifadesi şeklinde olur.

İlginizi Çekebilir