IBIS Türkiye 2022 otomotiv hasar onarım sektörünü bir araya getirdi
Otomotiv hasar onarım sektörünün bilgi ve fikir alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldiği “Hazır, Başla, Büyü” temalı IBIS Türkiye 2022’de orijinal parça üreticileri ve sigorta dünyasında engeller ve fırsatlar, servisleri etkileyen onarım teknolojileri konuları masaya yatırıldı.
IBIS Türkiye 2022, Türk otomotiv hasar onarım sektörünü Sheraton İstanbul Levent’te düzenlenen konferansta ağırladı. “Hazır, Başla, Büyü” temalı konferans, Türk hasar onarım sektörünün tüm paydaş ve kesimlerini temsil eden lider ve öncü kuruluşları ile dünyanın dört bir yanındaki katılımcıları bilgi ve fikir alışverişi için bir araya getirdi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan IBIS Worldwide CEO’su Jason Moseley, bu seneki etkinliğin orijinal parça üreticileri ve sigorta dünyasında engeller ve fırsatlar, servisleri etkileyen onarım teknolojileri ile oto servislerden yerel değişimleri yönlendirmeye yardımcı olması için küresel bir bakış açısı alma konuları üzerine olduğunu belirtti. Moseley’in açılış konuşmasının ardından söz alan IBIS Türkiye Moderatörü Robert Snook, bu etkinliğin önceki IBIS etkinliklerinden daha kapsamlı ve etkileşimli olduğunu belirtti. Snook, “En son 1093 gün önce, COVID-19 öncesi bir sektörde bir aradaydık. Gündemde yeni araç teknolojisi, en son onarım teknolojileri ve Türkiye dışından en iyi uygulama örnekleri yer alırken, temamız “Başarı için Çözümler” idi. O dönem yazdığım hoşgeldin notuna dönüp baktığımda, sektörümüzdeki değişimin hızının nasıl da durmaksızın devam ettiğini anlatmıştım. Bugünkü temamız ise ‘Hazır. Başla. Büyü’. Öyleyse bir kez daha ‘Hazır. Başla. Büyü’ için harekete geçelim” dedi.
Moseley ve Snook’un konuşmalarının ardından oturumlar başladı. Oto tamir sektörü oyuncularından çeşitli görüşlerin, bakış açılarının ve tüyoların paylaşıldığı “Dünyadan Oto Tamir Haberleri” konulu ilk oturumun ardından moderatörlüğünü Okan Utkueri’nin üstlendiği “Sigorta İçgörüleri- Enflasyon, İnovasyon ve Sektör Paydaşları Üzerindeki Etkileri” isimli ikinci oturum Aon Türkiye CO-CEO ve SBD Başkanı Ferhan Özay, Mapfre Türkiye Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yıldırım Türe, Aksigorta Hasar ve Hukuk Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkaya, Neova Sigorta Hasar Gözetim ve Lojistik Direktörü Mustafa Karaaslan ve Bahrain National Insurance CEO’su Eman Mojali’nin katılımlarıyla gerçekleşti. Oturumda dijitalleşme, teknoloji, değişen müşteri beklentileri, yeni nesil uygulamalar, pandemi süreci ve bu sürecin yaşamımızda ve alışkanlıklarımızda yarattığı değişimler ile hem küresel hem de yerel bazda etkisini sürdüren yüksek enflasyon ortamı sigortacılık penceresinden incelendi.
Oturumda ilk söz alan Aon Türkiye CO-CEO ve SBD Başkanı Ferhan Özay, enflasyon ortamının yerel ve global ölçekte sigortacıları nasıl etkilediği ile ilgili şunları söyledi: “Enflasyon rakamlarına baktığımızda Türkiye’nin üçüncü çeyrek enflasyon oranı %83. Yıl sonunda bu oranın %78’e 2023 yıl sonunda ise %31’e gerilemesini bekliyoruz. Enflasyon rakamları sigorta sektöründe hasar maliyetleri, sigorta bedelleri, alınan teminat limitleri gibi pek çok şeyi etkiliyor. Çok ani ve yüksek bir değişim olduğu için Türkiye’deki sigorta şirketleri bu durumdan olumsuz anlamda çok fazla etkilendi ve 2022’de birçok şirket zarar açıkladı.”
‘ÇOK CİDDİ MALİYETLERLE KARŞILAŞTIK’
Sigorta şirketi tarafında enflasyonun yansımaları hakkında konuşan Mapfre Türkiye Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yıldırım Türe, “Öngörülememiş bir enflasyonla karşılaştık. Satılan malın maliyeti gibi bir hesabımız olmadığından aracın bedelini bugün tespit ediyor, fiyat veriyor ve enflasyonla hasarını ödüyoruz. Enflasyon da çok yukarılarda olduğu için çok ciddi maliyetlerle karşılaştık” dedi.
‘2023 ONARIM YILI OLACAK’
Hasar tarafının 2020 ve 2021 yıllarında frekansların ve maliyetlerin artmasıyla beraber yükünün arttığını vurgulayan Neova Sigorta Hasar Gözetim ve Lojistik Direktörü Mustafa Karaaslan ise, hasar operasyonu süreçlerinin enflasyon ortamında nasıl etkilendiğini şöyle anlattı: “Tamirhanelerde teknisyen sıkıntısı yaşanmakta. Yetenekli teknisyenlerimizin yetişmesi gerekiyor. Bu durumun sigorta şirketlerine etkisi yedek parça onarımında becerisi az olan teknisyenlerin parça değişimine geçmesiyle artan maliyetler. 2023 yılında yedek parça tarafında sorunların devam edeceğini düşünüyorum ve bunlar da maliyetimizi artıracak. Enflasyon düşse bile enerji krizi nedeniyle yedek parça temininde sıkıntı yaşanacak. Bu yüzden 2023 yılının onarım yılı olacağını düşünüyorum.”
‘DEĞİŞİM YERİNE ONARIM ÖNE ÇIKIYOR’
Aksigorta Hasar ve Hukuk Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkaya, şirketlerin hasar yönetimi konusunda neler yaptığını ve ne tür sorunlar yaşandığını paylaştı. Akkaya, “Değişim yerine onarım öne çıkıyor. Onarım her zaman önemliydi ama içinde bulunduğumuz koşullarda onarım giderek daha da öne çıkacak. Böyle dönemlerin özellikle özel servis şeklinde ve onarımı öne çıkaran bir network halinde çalışan tamirhane ve servislerin çok ciddi bir potansiyel barındırdığını düşünüyorum.”
‘TEKNOLOJİK DEĞİŞİMİN ÖNEMİ ARTIYOR’
Akkaya, şöyle devam etti: “Hasarda büyük rakamlar var. Büyük rakamların olduğu yerlerde de teknolojik, analitik çözümler çok kıymetli. Bu anlamda da hasar yönünün ciddi bir dönüşüm içerisinde girdiğini görüyoruz. Uçtan uca bir teknolojik değişim bu dönemde hem önemini gittikçe artırıyor hem de giderek daha fazla karşımıza çıkacak.”
Oturumda son sözü alan Neova Sigorta Hasar Gözetim ve Lojistik Direktörü Mustafa Karaaslan, otomotiv sektörünün yeni döneme uyum sağlaması için tamir servislerinin onarım kalitesi, müşteri memnuniyeti, kaliteli usta, ekipman, personel kalitesi gibi alanlara yatırım yapmaları gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı. Oturum, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.