BES’te yeni düzenleme yolda

Babacan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesinti oranlarına ilişkin soru üzerine Ali Babacan, BES’in en önemli özelliğinin devlet desteğinin olması olduğunu söyledi. Teşvik edilen bu sistemin gönüllülük esasına dayandığını anımsatan Babacan, “Mecburi hale getirdiğinizde, bu teşvik unsuruna ihtiyaç kalmaz. Devletin düzenleme gücüyle dersiniz, herkes mecburen gelecek, o zaman teşvik niye olsun, yüzde 25 destek veriyoruz. Dolayısıyla bu gönüllülük kuralını bozmayacağız asla. Yani sektörden, çevreden talepler geliyor ama yüzde 25’lik devlet desteğini vatandaş kendi rızasıyla ve kendi seçeneği olarak gitsin buraya kaydolsun diye kurduk ve çok da faydalı oldu” diye konuştu.

Sistem başlayalı iki yıl olduğunu, iki yılda katılımcı sayısının 3.1 milyondan 5.1 milyona, toplam fonun ise 20 milyardan 37 milyara çıktığını anlatan Babacan, trendlerin bu şekilde devam etmesi halinde sistemin hedefine ulaşacağını, çok fazla yeni arayış içinde olunmaması gerektiğini ve sistemin ruhuna dokunmamak gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de tasarruf oranlarının düşüklüğünün büyük bir problem olduğunu, tasarruf oranlarını artırmak için devlet katkısı getirdiklerini ifade eden Babacan, “Türkiye’nin toplam risk algısına faydası o harcadığımız devlet katkısından çok daha fazla” dedi. Babacan, kesintiler konusunun önemli olduğunu belirterek, “Kesintilerle ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Geçen hafta bir araya geldik. Kesintilerle ilgili yeni düzenleme, vatandaşların lehine bir düzenleme gelecek” diye konuştu.

Kesintilerin biraz fazla olduğunu, özellikle sistemden çıkışın çok pahalı olduğuna dikkati çeken Babacan, “Onu daha makul hale getirecek düzenleme, 1 hafta, 10 gün içinde Resmi Gazete’de yayımlanır ama sektörle istişareler bitsin ki son halini yapalım. Biz her kararda, her adımda etkileyecek çevrelerle önce konuşuyoruz, nihai karardan önce” dedi.  Sektörden gelecek itirazın sebebinin önemli olduğunu anlatan Babacan, “İtiraz haklı bir itirazsa tamam ama başka bir şeyse gereği neyse… Düzenleme devletin, onu da devlet, usule uygun, sektörün önünü açıcı, sistemi büyütücü yönünde kullanması lazım” diye konuştu.

Yorum yazın