BES’te ek katkı hediye edilebilecek

 BES’te ek katkı hediye edilebilecek

SEDDK tarafından yayınlanan ‘Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Genelge’ye yeni maddeler eklenerek, BES sözleşmelerine üçüncü kişiler tarafından hediye amaçlı katkı payı ödemesi imkânlı hale getirildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayınlanan 31.5.2022 tarih ve 2022/17 sayılı genelge ile “Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Genelge” ye yeni maddeler eklendi. Bu sayede, BES sözleşmelerine üçüncü kişiler tarafından hediye amaçlı katkı payı ödemesi imkânlı hale getirildi. İşveren grup emeklilik sözleşmeleri ile otomatik katılım sözleşmeleri ise uygulama dışında bırakıldı. Bu hizmeti vermek isteyen emeklilik şirketi, katılımcı adına internet sitesinde veya mobil uygulamada, emeklilik sözleşmesine özgü karekod veya benzeri araçlarla üreteceği tanımlayıcı bilgiyi, katılımcının kendisinin veya vasisinin rızası ile erişime açacak. Hediye amaçlı ek katkı payı ödemesi yapacak kişi, bu tanımlayıcı bilgiyi kullanarak şirketin ödeme sayfasına yönlendirilecek. Burada, adına katkı payı ödemesi yapılacak emeklilik sözleşmesi sahibinin ad ve soyad bilgileri, ek katkı payı olarak ödenecek tutar ve hediye edenin ad ve soyad bilgileri ile iletişim bilgisi istenecek.

%30’LUK DEVLET KATKISI DA EKLENECEK

Emeklilik şirketi, hediye katkı payı ödeme işlemine ilişkin elektronik iletişim aracı ile BES katılımcısına bilgilendirmede bulunacak. Ayrıca, katkı payı hediye edenin talep etmesi durumunda elektronik veya basılı hediye sertifikası hediye edene veya katılımcıya emeklilik şirketi tarafından gönderilecek. Hediye sertifikasının üretilip gönderilmesi karşılığında, emeklilik şirketi ek hizmet bedeli talep edebilecek. Hediye katkı payı sertifikalarında, hangi amaçla hediye edildiğine dair açıklama da yer alacak. BES katılımcılarına evlilik, doğum, doğum günü, bayram, anneler günü, babalar günü, sevgililer günü ya da başka bir önemli gün dolayısıyla hediye ödemesi yapılabilecek. Hediye katkı payı, ziynet altın karşılığı Türk Lirası cinsinden de belirlenebilecek. Hediye katkı payı ödeyenler çeyrek, tam, yarım altın tutarlarında ödeme yaptığını sertifikada belirtebilecek. Katılımcıya ya da hediye edene gönderilecek sertifikalarda, özel mesaj bölümü de yer alacak. Hediye edilecek tutarlara %30’luk devlet katkısının da ekleneceği düşünüldüğünde, hem hediye vererek sevdiklerinin geleceklerine katkıda bulunmak isteyenler hem de katılımcılar açısından böyle bir hediyenin oldukça rekabetçi ve cazip olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

İlginizi Çekebilir