Bağışıklığınızı bu tarifle koruyun
Dengeli ve düzenli beslenme, virüslere karşı en temel savunma yolumuz. Virüslere oldukça fazla maruz kaldığımız bu dönemde evlerinizde kolayca yapabileceğiniz bağışıklık güçlendirici tarifi paylaşmak istedik.
MALZEMELER
- 1 orta boy jülyen doğranmış lahana (en üst yaprakları ayrılmış)
- 1/2 tatlı kaşığı taze biberiye (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
- 1/2 tatlı kaşığı taze kekik (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
- 1/2 tatlı kaşığı taze adaçayı (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
- 1/2 tatlı kaşığı taze lavanta (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay bardağı kefir, yoğurt suyu veya peyniraltı suyu.
- Üzerini geçmeyecek kadar su
YAPILIŞI
- Lahanayı 2 yemek kaşığı kaya tuzu ile iyice ovup yumuşatın. Ovma esnasında suyunu salmaya başlayan lahanayı en az 1 saat üzerini örtüp bekletin.
- Lahananın saldığı su miktarına göre üzerine ekleyeceğiniz peyniraltı suyu, yoğurt suyu veya kefiri ayarlayın.
- Lahana, kekik, adaçayı, lavanta ve sarımsağı bir araya getirip yavaşça karıştırın.
- Karışımı sığabilecek bir cam kavanoza alıp sıkıca bastırarak yerleştirin.
- Sebzelerin genişlemesi için yukarıdan 2 parmak bırakarak mümkün olduğunca fazla havayı bastırarak alın.
- Ayırdığınız lahana yapraklarını da üstüne bastırarak yerleştirin ve kapatın.
- Daha sonra 1 haftalığına gün ışığından uzak bir dolabın içine alın.
PÜF NOKTALARI
- Su lahananın üstüne çıkmalı. Böylece hava ile temas etmesi önlenmiş olacak.
- Üzerine ağırlık yapması için taş ya da başka bir ağırlık koyabilirsiniz.
- Tuzlu suyu test etmek ve fermantasyon sırasında açığa çıkan gazları serbest bırakmak için kavanozu günde bir kez açın.
- Üstte bir tabaka oluşmuşsa, mutlaka sıyırın.
- İlk 3 gün gaz çıkışı rahat olsun diye kavanozların kapağını tam kapatmayabilirsiniz ancak 3. günden sonra kapağını kapatın.
- Oda sıcaklığında bir ya da iki hafta bu şekilde fermente edebilirsiniz.
- Fermantasyonu yavaşlatmak için hazır olduktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz.