Bağışıklığınızı bu tarifle koruyun

Bağışıklığınızı bu tarifle koruyun

Dengeli ve düzenli beslenme, virüslere karşı en temel savunma yolumuz. Virüslere oldukça fazla maruz kaldığımız bu dönemde evlerinizde kolayca yapabileceğiniz bağışıklık güçlendirici tarifi paylaşmak istedik.

MALZEMELER

  • 1 orta boy jülyen doğranmış lahana (en üst yaprakları ayrılmış)
  • 1/2 tatlı kaşığı taze biberiye (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
  • 1/2 tatlı kaşığı taze kekik (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
  • 1/2 tatlı kaşığı taze adaçayı (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
  • 1/2 tatlı kaşığı taze lavanta (veya 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş)
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay bardağı kefir, yoğurt suyu veya peyniraltı suyu.
  • Üzerini geçmeyecek kadar su

YAPILIŞI

  1. Lahanayı 2 yemek kaşığı kaya tuzu ile iyice ovup yumuşatın. Ovma esnasında suyunu salmaya başlayan lahanayı en az 1 saat üzerini örtüp bekletin.
  2. Lahananın saldığı su miktarına göre üzerine ekleyeceğiniz peyniraltı suyu, yoğurt suyu veya kefiri ayarlayın.
  3. Lahana, kekik, adaçayı, lavanta ve sarımsağı bir araya getirip yavaşça karıştırın.
  4. Karışımı sığabilecek bir cam kavanoza alıp sıkıca bastırarak yerleştirin.
  5. Sebzelerin genişlemesi için yukarıdan 2 parmak bırakarak mümkün olduğunca fazla havayı bastırarak alın.
  6. Ayırdığınız lahana yapraklarını da üstüne bastırarak yerleştirin ve kapatın.
  7. Daha sonra 1 haftalığına gün ışığından uzak bir dolabın içine alın.

PÜF NOKTALARI

  1. Su lahananın üstüne çıkmalı. Böylece hava ile temas etmesi önlenmiş olacak.
  2. Üzerine ağırlık yapması için taş ya da başka bir ağırlık koyabilirsiniz.
  3. Tuzlu suyu test etmek ve fermantasyon sırasında açığa çıkan gazları serbest bırakmak için kavanozu günde bir kez açın.
  4. Üstte bir  tabaka oluşmuşsa, mutlaka sıyırın.
  5. İlk 3 gün gaz çıkışı rahat olsun diye kavanozların kapağını tam kapatmayabilirsiniz ancak 3. günden sonra kapağını kapatın.
  6. Oda sıcaklığında bir ya da iki hafta bu şekilde fermente edebilirsiniz.
  7. Fermantasyonu yavaşlatmak için hazır olduktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz.