Analizler 2030 yılında ABD’de satılacak araçların %38’inin elektrikli olacağını öngörüyor

Analizler 2030 yılında ABD’de satılacak araçların %38’inin elektrikli olacağını öngörüyor

ABD’deki elektrikli araç satışlarına ilişkin yapılan yeni bir analize göre, federal hükümetin elektrikli araçlara yönelik teşvikleri kaldıran son adımlarına rağmen, 2030 yılında satılacak yeni araçların %38’i elektrikli olacak.

Harward Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Salata İklim ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü araştırmacılarının hazırladığı rapor, ABD’de federal hükümetin elektrikli araçlara yönelik teşvikleri kaldıran son adımlarına rağmen, 2030 yılında satılacak yeni araçların %38’inin elektrikli olacağını öngörüyor. Ancak bu tahmin elektrikli araçlara verilen devlet desteğine karşı çıkan mevcut yönetimin attığı adımların hiçbir etkisi olmadığı anlamına gelmiyor. Araştırmacılar, bu adımların atılmaması halinde, elektrikli araçların otomobil satışlarındaki payının daha da artarak, 2030’da %48’e kadar çıkabileceğini belirtti. Araştırmacılar uzun vadede, Trump yönetiminin elektrikli araç satışları üzerindeki baskıyı azaltan hamlelerine rağmen piyasanın bu konuda belirleyici bir rol oynadığını belirtiyor.

Uzmanlar, yönetim tarafından gelen bu hamlelerin elektrikli araçların benimsenmesinde beklenen ivmeyi yavaşlatacağını ancak durdurmayacağını söylüyor. Bununla birlikte geniş kapsamlı inovasyonların elektrikli araçları benzinli araçlarla giderek daha fazla rekabet edebilir seviyeye taşıdığını de belirtiyor. Bu inovasyonların başında, otomobil üreticilerinin daha uzun menzilli elektrikli araçlar sunmalarına olanak sağlayan batarya teknolojisindeki gelişmeler geliyor.

‘EN BÜYÜK ENGEL ŞARJLA İLGİLİ ENDİŞELER’

General Motors’un eski baş ekonomisti Elaine Buckberg, yaptığı değerlendirmede elektrikli araçların benimsenmesinin önündeki en büyük engelin şarjla ilgili endişeler olduğunu söyleyerek, “Pil maliyetinde ve pil kapasitesinde iyileşmeler görmeye devam edersek ve bu durum elektrikli araç fiyatlarına da yansırsa, yeni modeller çok daha cazip hale gelir. Eğer uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız, en az 480 km menziliniz varsa ve 10-15 dakika içinde bir otoyol şarj istasyonuna gidebiliyorsanız, elektrikli araçlar daha da mükemmel bir alternatif haline gelir” dedi.

Buckberg’e göre, elektrikli araç sürücülerinin herhangi bir harita uygulamasında aradıkları şarj istasyonunu bulabilmeleri adına istasyonunun durumunun ve fiyatının görünür hale getirilmesi önemli faydalar sağlayabilir. Bu durumda yalnızca uygulama verilerinin şeffaflığı bile satışları potansiyel olarak %6 oranında artırabilir.

Yorum yazın