Aktif dinleme nasıl uygulanır ?

 Aktif dinleme nasıl uygulanır ?

Aktif dinleme, karşınızdaki kişiyle olumlu bir şekilde iletişiminizi sağlayan bir dinleme modeli anlamına gelir. Bir başkası konuşurken dikkatlice dinleme, söylenenleri başka kelimelerle ifade etme ve tavsiyelerde bulunma sürecidir.

 

Aktif dinleme, birinin konuşmasını dinlemekten daha fazlasıdır. Aktif dinlemede, söylenenlere tamamen konsantre olunur. Böylelikle tüm duyularınızla dinlersiniz ve konuşan kişiye tüm dikkatinizi verirsiniz.

Aktif dinleme süreçleri şöyle sıralanabilir: 

-Tarafsız ve yargılayıcı olmamak

-Dinleme belirtilerini göstermek için sözlü ve sözlü olmayan hareketlerde bulunmak (örneğin; gülümseme, göz teması)

-Soru sormak

-Açıklama istemek

-Özetlemek

Aktif olarak dinlediğinizde, diğer kişinin söylediklerine tamamen dahil olursunuz. Aktif dinleme, başarılı bir sohbetin temelidir.

Amaç

Aktif dinleme, başkalarının güvenini kazanmanıza ve onların durumlarını anlamanıza yardımcı olur. Diğer kişinin konuşmasını kendi fikrinizi sunmak amacıyla değerlendirmediğiniz için eleştirel dinlemeden farklıdır. Daha ziyade, amaç sadece diğer kişinin sesini duyurmak ve belki de kendi sorunlarını çözmektir.

Aktif dinleme, aşağıdakiler gibi yararsız dinleme alışkanlıklarına katılmamak anlamına gelir:

-Konuşmacıya saygı göstermemek

-Antipatik olmak

-Göz teması kurmamak

-Dikkati dağıtmak

-Geçmişte söylenenleri unutmak

-Önemsiz ayrıntıları sormak

-Ayrıntılara çok fazla odaklanmak ve büyük resmi kaçırmak

-Hayal kurmak

-Sadece dikkat ediyormuş gibi yapmak

 Aktif Dinlemenin Faydaları

Aktif dinleme alışkanlığı edinmenin hayatınız üzerinde birçok olumlu etkisi olabilir. Olumlu etkilerin olduğu alanlar şöyle sıralanabilir: 

İlişkiler

Aktif dinlemenin ilişkilerinizde birçok faydası vardır. Başka bir kişinin bakış açısını anlamanıza ve empati ile yanıt vermenize olanak tanır. Ayrıca, söylenenleri anladığınızdan emin olmak için sorular sormanızı da sağlar. Son olarak, konuşmacıyı doğrular ve daha uzun konuşmak istemesini sağlar. Bu tür bir dinlemenin ilişkilere nasıl fayda sağlayacağını görmek zor değil.

İş

İş yerinde aktif dinleme, özellikle denetleyici bir konumdaysanız veya meslektaşlarınızla etkileşimde bulunuyorsanız önemlidir. Aktif dinleme, sorunları anlamanıza ve çözümler geliştirmek için iş birliği yapmanıza olanak tanır.

Sosyal durumlar

Yeni insanlarla tanıştığınızda aktif dinleme size fayda sağlayacaktır. Sorular sormak, açıklama yapmak ve vücut dilini izlemek tanıştığınız insanlar hakkında daha fazla bilgi edinmenin yollarıdır. Aktif olarak dinlediğinizde, diğer kişinin de sizinle daha uzun süre konuşması muhtemeldir. Bu, aktif dinlemeyi tanıdıklarınızı arkadaşa dönüştürmenin en iyi yollarından biri haline getirir.

Aktif Dinlemeyi Uygulama İpuçları

Aşağıdaki ipuçları daha iyi bir aktif dinleyici olmanıza yardımcı olacaktır:

Göz teması: %60 ile %70 oranında göz teması kurmayı hedeflemelisiniz. Konuştuğunuz kişiye doğru eğilin ve ara sıra başınızı sallayın. Kollarınızı birbirine kenetlemeyin.

Karşınızdaki kişi konuşurken sözünü kesmeyin: Karşınızdaki kişi konuşurken cevabınızı hazırlamayın; söylediği son şey, daha önce söylenenlerin anlamını değiştirebilir.

Söylenenleri açıklığa kavuşturmak için sorular sorarak ilgi gösterin: Konuşmacıyı teşvik etmek için açık uçlu sorular sorun. Evet veya hayır sorularından kaçının.

Dinlerken sabırlı olun. Başkalarının konuşabileceğinden çok daha hızlı dinleme yeteneğine sahibiz.

İlginizi Çekebilir