
“Zorunlu Deprem Sigortası en önemli finansal önlem”
DASK’ın %100 sigortalılık hedefini gerçekleştirmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirten DASK Koordinatörü Erdal Turgut, “Herkese bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Zorunlu Deprem Sigortası depreme karşı alınacak en önemli finansal önlemlerden biridir” dedi.
17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. yıl dönümünde Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortalı (ZDS) konut sayısı 12 milyona yaklaştı. Depremden bir yıl sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), kapsamdaki konutların yüzde 59’unu Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem güvencesine aldı. DASK Koordinatörü Erdal Turgut, “17 Ağustos Marmara Depremi ve sonrasındaki süreç, o günleri yaşayan bizlerin hafızalarından asla silinmeyecek. Kayıplarımızın acısını hala en derinde hissederken, aradan geçen 24 yıl sonra Kahramanmaraş depremleri ile tekrar büyük bir acı yaşadık. Bununla birlikte maddi hasarları ülke ekonomisine yük olmadan yönetmekte artık daha deneyimliyiz. Hedefimiz, ülkemizdeki tüm ev sahiplerinin DASK güvencesine girmesini sağlamak” diye konuştu.
MARMARA BÖLGESİ %67’LİK SİGORTALILIK ORANIYLA İLK SIRADA
Bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken, sigortalılık oranları Ege Bölgesi’nde yüzde 59, İç Anadolu’da yüzde 54, Doğu Anadolu’da yüzde 57, Akdeniz’de yüzde 54, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 51 ve Karadeniz’de yüzde 49 düzeyinde seyrediyor.
Deprem sonrası yaşanan acı tecrübeler, sigortalı olma eğilimini etkileyerek sigortalılık oranlarında bir artışa neden oluyor. Yaşanan Kahramanmaraş Depremleri sonrası da benzer bir artış ile karşılaşıldı ve depremin ardından ilk bir ay içinde, iller bazında günlük poliçe üretiminde yüzde 112 oranında artış yaşandı. DASK, acı tecrübeler yaşanmadan kapsamına giren tüm konutları Zorunlu Deprem Sigortası güvencesi altına almak ve sigortalı olmanın öneminin hiç unutulmamasını sağlamayı hedefliyor.
DASK Koordinatörü Erdal Turgut, DASK’ın depremlerden sonra yaptığı ödemelerin Zorunlu Deprem Sigortası’na güveni artırdığını vurgulayarak, “DASK olarak %100 sigortalılık hedefimizi gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Herkese bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Zorunlu Deprem Sigortası depreme karşı alınacak en önemli finansal önlemlerden biridir” dedi.
HEDEF %100 SİGORTALILIK
Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu olarak ülkemiz için deprem teminat havuzu oluşturulması ve tüm vatandaşların Zorunlu Deprem Sigortası ile finansal güvence altında olması için çalışan DASK’ın kuruluşundan bugüne geçen 24 yılda, Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısı yaklaşık 12 milyona ulaştı. Yüzde 100 sigortalılık hedefi kapsamında DASK’ın depreme karşı finansal güvence olarak sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası’nın “Afet Sigortası”na dönüştürülmesi ve deprem dışındaki diğer tüm doğa kaynaklı afetlere karşı güvence sunması konusundaki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Zorunlu Afet Sigortası 2024 yılı başında hayata geçirilecek..
DASK TÜM GÜCÜYLE ÇALIŞIYOR
DASK, depreme hazır olmak ve sigortalılarına daha güçlü bir güvence sunmak amacıyla tüm gücüyle çalışıyor. Çalışmalarının odağına her zaman deprem sonrası hazırlık planlarını koyarak hareket eden Kurum, operasyonel anlamda daha etkin süreç yönetebilmek adına önemli adımlar attı. Bu adımlardan en önemlisi Ankara’da DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi’ni açmak oldu. Bunun yanında DASK Ana Veri Merkezi, yedeği İstanbul’da kalmak üzere deprem riskinin daha az olduğu Ankara’ya taşındı. Deprem anında faaliyetlerin sürekliliğini teminen DASK’ın teknolojik altyapısı yenilendi. İhbar sistemlerinin, günün koşullarına cevap verebilecek hıza ulaşması sağlandı. Bu sayede, eş zamanlı olarak sınırsız hasar ihbarı alınabiliyor ve 24 saat içinde 96 bin adet hasar dosyası açılabiliyor. Türk Reasürans bünyesinde geliştirilmiş olan Türkiye’de ilk, dünyada ise türünün üçüncü örneği olan katastrofik modelleme ürünü CATMOD, ülkemize özgü bina envanterlerine ve yerel koşullara göre modelleme yapabilme imkânı sağlıyor.
DASK operasyonel çalışmaların yanında, finansal olarak daha güçlü bir yapıya sahip olmayı da önemsiyor. Bu doğrultuda etkin portföy yönetimi ve doğru planlama ile 11 Milyar TL seviyesinden alınan deprem fonları 23,5 milyar TL seviyelerine taşındı. 25 milyar TL olan toplam hasar ödeme kapasitesi de yaklaşık 4,5 kat artırılarak 117 milyar TL seviyesine çıkarıldı. Sigortalılarımıza daha güçlü bir finansal güvence sunmak amacıyla 320 bin TL olan azami teminat tutarı da 640 bin TL’ye yükseltildi.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ SONRASI ÖDENEN TAZMİNAT TUTARI 31 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Ülkemizde meydana gelebilecek büyük bir depreme hazır olmayı her zaman en temel hedefi olarak gören DASK, Kahramanmaraş Depremleri sonrasında bugün itibarıyla Kuruma yaklaşık 590 bin adet hasar ihbarı ulaşmış, tazminat ödeme tutarı ise toplam 31 milyar TL’yi aştı. Dünya örneklerinde yıllarca süren ödeme süreçlerinin büyük bir kısmını ilk 3 ay içinde tamamlayan Kurum, sonradan açılan ve eksik evraklı dosyalar üzerindeki çalışmalarında da sona yaklaşmış durumda.
Hasar ödeme süreçleri içinde aldığı ilave aksiyonlar ise DASK’ı hep bir adım daha ileriye götürdü ve sigortalıların tazminatlarıyla daha hızlı buluşmasına katkı sağladı. DASK, kendisine duyulan güveni artırmak ve kurumu daha da ileriye taşıyacak çalışmalar yürütmeye hız kesmeden büyük bir özveri ile devam edecek.