Yeterli eğitimimiz yok mu?

SON 3-4 aydır devamlı eğitim eksikliğimizi yazdım, kaynaklarımız Birleşmiş Milletler veri tabanı ve Pisa gibi testler yapan kurumlar. Sonuç; 6.5 yıllık eğitim ortalaması ile Avrupa’da sonuncu ülkeyiz.
Aşağıda örneklerle bu eğitim eksikliğinin günlük hayatımızda nelere yol açtığını anlatmaya çalışacağım.
* Bizlere okul hayatımızda hep kişisel haklarımıza sahip çıkmamız gerektiği öğretilmişti ve Türk insanı değişik platformlarda haklarına sahip çıkma mücadelesi vermiştir ancak burada önemli eksiklik karşıdaki bireyin de kişisel hakları olduğunun kabul görmesi ve onun haklarına da saygı gösterilmesi hatta öncelik verilmesidir. Batı dünyası bu konuda vatandaşlarını çok iyi eğitmiştir ve günlük hayatlarında çok örnekleri görülmektedir.
Oğlumun ABD’deki okuduğu üniversitenin bulunduğu kasabada bir takside yolculuk yaparken ışıkların olmadığı ve dört adet yolun birleştiği bir göbeğe gelmiştik, taksi şoförü bir süre durdu ve birkaç araç yoluna devam ettikten sonra o da yola koyuldu ben de ‘neden bekledin ve neye göre yola koyuldun’ dedim, o da bana, ‘dört yol ağzına gelen araçlar geliş sıralarına göre geçiş hakkı alırlar, eğer ışıklar yoksa ve de herkes buna uyar’ dedi. Yani ilk gelen ilk gider, ülkemizde böyle bir düzen olabilir mi, araç sahipleri karşıdakine böyle bir öncelik verir mi!
Türkiye’de ışıkların olmadığı bir kavşakta neler yaşanabileceğini düşünebiliyor musunuz!
Londra’da taksi ile havaalanına gidiyorum, taksi şöförü bir aracın önünü kesti ve bana sir müsaade ederseniz şu aracı kullanana bir iki şey söyleyeceğim ‘dedi ben de şaşkın ‘ok’ dedim. Taksiden indi ve gidip araç şofürüne bir şeyler söyleyip döndü, ‘ne konuştun adamla’ dedim, ‘sen kendi hayatını düşünmüyorsan araçtaki diğer insanların hayatını düşün ve böyle tehlikeli araç kullanma dedim’ diye cevap verdi. Ben yine ülkemde bu taksi şöförü aynı tavrı İstanbul’da gösterse sonu ne olur acaba diye kara kara düşündüm.
Bence ülkemizde trafiğin çok kötü olmasının sebebi, herkesin bencilce kendi çıkarını korumaya çalışması ve karşısındakinin haklarına hiç saygı göstermemesi. Olayın başı ve sonu bu, tabii ki çok önemli bir eğitim sorunu, herkes birbirinin haklarına saygılı olacak ve böylece gerçek bir toplum olunacak.
* Geçenlerde bir gazetede yazıyordu, ülkemizde çocuk yaşta evlendirilen (büyük bir ihtimal ile satılan) kız sayısı, 181 bin imiş. Bu eğitim eksikliği değil de nedir.
* Kadın evi terk ediyor ve baba evine gidiyor, koca gidiyor hem karısını hem karısının anne ve babasını vurarak öldürüyor.
* Delikanlı mahalleli kıza çıkma teklif ediyor, kız ‘hayır’ diyor ve orada öldürülüyor.
* Yaşları 18 civarı 3-4 genç bir otoparkı basıp oradaki genci dövmeye kalkıyor, gencin babası da 3 genci vurup öldürüyor .
* Geçenlerde yine bir gazetede yazılanlara göz atalım: 10 ayda cinayete kurban giden kadın sayısı 189. Her ay 19 kadın kocaları, sevgilileri veya akrabaları tarafından öldürülüyor.
Cinayetlerin sebeplerine bakalım:
* Ayrılık, boşanma: Yüzde 29
* Kadının hayatına dair bir karar vermek istemesi: Yüzde 24
* Kıskançlık: Yüzde 21
* Ekonomik sebepler: Yüzde 9
* Diğer: Yüzde 17
Yukarıdaki gerekçelerle 2013’ün 10 ayında 189 kadını öldürenler kimler:
* Kocası: Yüzde 31, n Eski kocası:Yüzde 5,
* Sevgili-Eski sevgili: Yüzde 14, n Akrabalar: Yüzde 10 ,
* Diğer-Bilinmeyenler: Yüzde 40
Bu arada tabii ki faili meçhul oranı yüzde 40, çok yüksek, ama büyük bir ihtimalle yukarıdakilere dağılıyordur.
Bu da ancak eğitimle düzeltilecek konulardan birisi.
Eğitim konusunda bilmemiz gereken bir önemli istatistik var; buna göre eğitimde en önemli pay yüzde 30 ile ailede, yüzde 20 de okul eğitiminde. Bu neyi gösteriyor? Ailesinden düzgün eğitim alamamış birisine sadece okul eğitimi yeterli olmayabilir, yani annesi ve babası eğitilmiş olmayan bireyin çok eğitimli olması da beklenmemeli.
Sonuç olarak ülkemizde kesinlikle eğitim konusunda çok önemli hamleler yapılmalı ve bu 6.5 yıl 10-11 yıllara çıkarılmalıdır. Aksi takdirde 6.5 yıl eğitim almış insanlarımızdan çocuklarını eğitmelerini bekleyemeyiz, en basitinden trafik sorununu da çözemeyiz.

Yorum yazın