Yedek parça servis sertifikasyonu

UZUN yıllardır gerçek hasarın saptanmasında sigortacılar ile zarar görenler arasında yaşanan eşdeğer/ikame parça sorunu nihayet çözülüyor. Çözülüyor diyorum çünkü bu konuda yapılan çalışmalar henüz tamamlanmadı. Türkiye Sigorta Birliği tarafından kurularak faaliyetlerine başlayan Oto Yedek Parça ve Servis Sertifikasyon Merkezi (OSEM), 16.03.2016 tarihinde İstanbul’da düzenlenen bir toplantı ile sektöre ve kamuoyuna tanıtıldı.
Kurulması hedeflenen Sigorta Araştırma ve Sertifikasyon Merkezi (SASM) araç hasar onarımlarında sunulan güvenlik ve kalite standartlarını yukarı çekmeyi; buna karşın maliyetleri daha etkin bir şekilde kontrol etmeyi ve adil bir rekabet ortamı oluşturmayı amaçlamakta. Kuruluş eşdeğer yedek parça sertifikasyonu, onarım servisi sertifikasyonu, hasar onarım araştırmaları ve hasar operasyonlarındaki tedarik ağı işleyişinin yönetimini sağlayacaktır. SASM, Türkiye Sigorta Birliği (TSB)  tarafından anonim şirket olarak kurulacak.
Yedek parça sertifikasyonu yedek parça sertifikasyon işleyişinde Türkiye araç parkında yer alan ve en fazla kazaya karışan araç marka modellerine ait parçalara sertifikasyon sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Türkiye araç parkı verileri ile sigorta hasar operasyonlarında kullanılan parçalar incelenmiş ve hedef parça grupları belirlenmiştir. Hedef parçalar, aracın dış karoserini oluşturan yapısal olmayan metal ve plastik parçalar ile aydınlatma parçalarıdır.

SERTİFİKA VERİLECEK PARÇALAR
Ön Tampon, Motor Kaputu, Ön Panel, Ön Panjur, Ön Çamurluk,  Far Çerçevesi,  Tampon Demiri, Arka Tampon, Bagaj Kapağı, Arka Çamurluk,  Ön Kapı,  Arka Kapı, Ön Far Kompleleri, Arka Stop Lambası, Sis Lambası, Sinyal.
Başlangıçta sektör ihtiyaçlarının ivedi şekilde karşılanması için sertifikasyon fonksiyonlarının dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda yedek parça sertifikasyonu için yurtdışında benzer sertifikasyon operasyonlarını gerçekleştiren kuruluşların vereceği sertifikalar, bu kuruluşların SASM tarafından belirlenen belli kıstaslara uymaları şartıyla, Türkiye pazarında kabul edilecek.
Servis sertifikasyonu için de belge sağlayan kurum ve kuruluşların sertifikaları kabul edilecek, sertifikalı servislerin yaygınlaştırılması için ilgili TSE standartlarında ise revizyon sağlanmasına çalışılacak.
Yakın-orta vade planında yurtdışından standart belirleme ve sertifikasyon yetkinliği olan bir kuruluşunun yetkilendirilmesi ve TSB bünyesinde özel bir sertifikasyon programı oluşturulması planlanmakta.
Bu özel programın hayata geçirilmesi ile sektör genelinde kullanılacak tekil bir sertifikasyon yapısının oluşturulması ve yönetilmesi sağlanacak. Hedef işleyiş modelinin son aşamasında ise SASM Türkiye’deki otomotiv yedek parça yan sanayiinin gelişimine paralel olarak gerekli Ar-Ge ve test laboratuvarları yatırımlarını gerçekleştirebilecektir.
Parça sertifikasyonu uygulamalarında eşdeğer yedek parçanın boyutsal kontrolü, araç ile görsel uyumu, fonksiyonelliği ve malzeme özellikleri değerlendirilmesi sağlanacak ve yedek parçaların güvenliğinin, performansının ve malzeme kalitesinin uygunluğunu belgeleyecek bir sertifikasyon sistemi hayata geçirilecek. Sahada kullanılan eşdeğer yedek parçaların kalitesinin sürekliliği için sertifikalı eşdeğer yedek parçalar devamlı olarak denetlenecek.
Hasar onarım sertifikasyonu servis sertifikasyon işleyişinde ilk aşamada sigorta hasar onarım operasyonlarında faaliyet gösteren sigorta şirketleri ile anlaşması olan bağımsız kanaldaki onarım servislerinin belgelendirilmesi hedefleniyor. Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 68500 adet hasar onarım servisinden 2500 kadarı yetkili onarım servisidir ve bu servislerin büyük çoğunluğunun TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi mevcut.
Onarım servisi belgelendirme uygulamalarında ise onarım servislerinin çalışan personel yetkinliği, doğru donanım ve onaylı onarım yöntemleri kullanmaları ve servis hizmet kalitesi değerlendirilecektir. Kaliteli, doğru ve güvenli onarım hizmeti sağlayan onarım servisleri belgelendirilecektir. Hizmet kalitesinin sürdürülebilmesi için sertifikalandırılan onarım servislerine periyodik olarak denetimler gerçekleştirilecek.

Yorum yazın