Yangın nedenlerinin saptanmasında sigortacılara da görev düşüyor
17 Kasım 2014 tarihinde Genç Sigortacılar Derneği’nin İstanbul’da gerçekleştirdiği ‘Yangın Güvenliği Kapsamında, Yangın Çıkış Sebepleri’ konferansının moderatörlüğünü Türkiye Sigortalar Birliği Genel Sekreteri Mehmet Kalkavan yaptı. Mehmet Kalkavan 2013 yılında Türk Sigorta sektöründe yapılmış olan 24 milyar lira harcamanın 3.3 milyarlık kısmının yangın sigortası kapsamında yer aldığını belirtti. Ayrıca 2013 yangın sigortası kapsamında 1 milyar lira hasar ödenmiş olduğunu ve hasar/prim oranının yüzde 20 olduğunu ekledi.
Prof. Dr. M. Emin Savcı, Şahin İplikçi, Yrd. Doç. Dr. İrem Aral ve Yrd. Doç. Dr. Tunç Demircan’ın sırayla yaptıkları konuşmalarda, Yangın Sonrası Yapılarda Hasarlar ve Analizler, Yangın Yeri Araştırması (Kriminal Teknikleri) ve Kurtarma, Sigorta Hukuku ve Ceza konuları ele alındı. Katılımın yoğun olduğu toplantıda, yangın sigortası içeriği ve kapsamı; sigorta, inşaat mühendisliği, hukuk ve adli tıp alanlarında tartışıldı. Ayrıca yangının oluşumu, yangından güvenli kaçış ve yangın sonrası yapılması gerekenler konusunda dinleyiciler bilgilendirildi.
‘YANGIN HASARININ BELİRLENMESİNDE SİGORTACIYA DA GÖREV DÜŞÜYOR’
Yangın gibi büyük felaketlerde sigorta şirketlerinin işlerini şansa bırakmamaları gerektiğini belirten Şahin İplikçi, yangın çıkış nedeninin kasıt ya da ihmal olmasının belirlenmesinde görevin tamamen devlet kolluk güçlerine bırakılmasının yanlış olduğunu ifade etti ve şöyle dedi: “ Mülk ya da işletmelerin yanma nedenlerinin saptanmasında sigortacılara da görev düşüyor. Yangın mahallinde gözden kaçabilecek kanıt olma özelliği taşıyan kalıntıların sigorta şirketleri tarafından adli laboratuvarlarda incelettirilmesi, yangın nedeninin belirlenmesinde büyük önem taşır. Bu da ödemenin yapılıp yapılmayacağını, ödeme yapılacak ise ödemenin miktarını belirlemede önemlidir.”