Vakıf Emeklilik’ten hayat boyu düzenli gelir

Vakıf Emeklilik’in Genel Müdürü Mehmet Bostan, şu anda Türkiye’de uygulanmayan ancak başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkede örneği olan “irat ödemeli hayat sigortası” için hazırlık yaptıklarını söyledi. Reuters’la yaptığı söyleşide konuşan Bostan, tasarrufları artıracak olan önemli bir ürünün irat olduğunu ve şu anda Türkiye’de örneği olmadığını belirterek; irat ürünlerinin, ömür boyunca bir sigortalının maaş alabilmesini sağladığını ifade etti. Ayrıca Mehmet Bostan, “Vakıf Emeklilik olarak irat ürünleri için Hazine’ye başvurduk, bunlar da Türkiye’de ciddi olarak ilgi görecek. Türkiye’de şu anda 65 yaş üstü kişi sayısı nüfusun yüzde 7.5-8’i civarında ama bu 2030’te yüzde 10’u aşacak ve bu oran giderek artacak” diyerek durumu ifade etti. İrat ürünleri, toplu veya belirli süreler içinde ödenen primlere göre sigortalının yaşaması halinde hemen veya belirli bir süre sonra başlamak üzere sigortalı veya sözleşmede belirtilen şart ve haller içinde, ömür boyu veya belirli bir süre için düzenli gelir ödenmesini taahhüt eden ürünler olarak tanımlanıyor.

KATILIM SİGORTACILIĞI HIZLA GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR
Bostan, geçtiğimiz hafta ayrıca hayat sigortası alanında ilk İslami ürünü piyasaya sunduklarını belirterek, “Hem sektörde hem de katılımcılar tarafında beklenti var. Katılım bankalarının finans sektöründe gelişmesi İslami sigortacılık piyasasına giriş için iyi bir fırsat oluşturdu” dedi. Şu anda Türkiye’de dört tane katılım bankası bulunuyor ayrıca kamu bankaları da katılım bankası kurmak için çalışmalar yürütüyor. Türkiye Finans ve Vakıf Emeklilik geçen hafta hayat sigortası alanında “Kâr Paylaşımlı Katılım Sigortacılığı” modeli ile yeni bir ürün geliştirdiğini açıkladı. Bu ürün, İslami usullere uygun olan tekafül sistemine göre şekillendi.

Mehmet Bostan, ilk etapta yıl sonuna kadar bu ürünü 10 bin kişiye satmayı hedeflediklerini ancak şu andaki talep beklediklerinin çok üzerinde geldiği için bu hedefi yukarı çekebileceklerini belirtti. Bostan, “Bu ürünümüzde toplanan tüm katılım payları ve katılım sigortası operatörüne ait fonlar İslami kurallara uygun, faiz içermeyen varlıklarda değerlendirilecek. Yeni ürünümüzün katılım sigortacılığı açısından çok önemli bir atılım olacağı düşüncesindeyim” şeklinde konuştu. Suudi Arabistan’ın dünyanın en büyük katılım sigortacılığı piyasasına, Malezya’nın ise dünyanın en büyük hayat katılım sigortacılığı piyasasına sahip olduğunu vurgulayan Bostan, “2017 yılı itibariyle dünya çapında tekafül pazarının 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir” diye ekledi.

Yorum yazın