TOBB SAİK, II. Ulusal Sigorta ve Aktüerya Kongresi’nde
Sigorta Bilinçlendirme ve Tanıtım Strateji Komisyonu’nun desteklediği, Hacettepe Üniversitesi Sigorta ve Aktüerya Bölümü tarafından düzenlenen II. Ulusal Sigorta ve Aktüerya Kongresi, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Kongreye konuşmacı olarak Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Sigortacılık Genel Müdür Yardımcısı Şerif Çakırsoy, Türkiye Sigorta Birliği Hayat Dışı Yönetim Komitesi Üyesi Mine Ayhan, Sigorta Brokerleri Dernek Başkanı Mehmet Genç, TOBB SEİK Başkanı Yalçın Kaya, TOBB SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, Neosinerji Genel Müdürü Sayın Mehmet Üst katıldı.
Bölüm Başkanı Doçent Doktor Kasırga Yıldırak, yaptığı açılış konuşmasında, sempozyumun düzenlenmesi ve organizasyonunda çok büyük emekleri geçen araştırma görevlileri Övgücan Erdemir ve Murat Kırkağaç’a teşekkür ederek kongrenin önemine atıfta bulundu.
TOBB SAİK üyelerinin tamamının iştirak ettiği, sektörün önde gelen temsilcileri, akademisyenler ve bürokratların bir araya geldiği söz konusu kongrenin ilk paneli olan “Sigortalılık Oranlarının Artırılmasında Sigorta Aracılarının Rolü”nde konuşmacı olan Hüseyin Kasap, Türkiye’deki mevcut acentelik yapısı, acentelerin mesleki sorunları ve bu sorunları aşarak penetrasyonu artırıcı çözüm önerilerini masaya yatırdı.
‘ACENTELER ÇAĞI YAKALAMALI’
Güncel gelişmiş dünya örnekleri ve yakın zamanda lansmanı gerçekleştirilecek olan “Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme Raporu”nda yer alan istatistiki verilere de yer veren Kasap, penetrasyonu artırabilmek için acentelerin yapması gereken başlıca kriterin, çağın koşullarına uyum sağlamak ve gelişen dijital teknolojiyi yakalamak olduğunu vurguladı.
‘Y KUŞAĞINI GÖZ ARDI EDEN ACENTE VARLIĞINI ZOR SÜRDÜRÜR’
Hüseyin Kasap sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemiz genç nüfusun çok yoğun olduğu bir ülke. Bu nedenle Y kuşağını hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz. Bunu göz ardı eden ve geleneksel üretime devam eden meslektaşlarımızın önümüzdeki 10 yıl içerisinde hayatta kalabilmeleri gerçekten son derece zor görünüyor. Geleneksel üretime devam eden ve yıllık 500 bin liradan az üretim yapan meslektaşlarımızın bu süre zarfında ayakta kalabilmeleri için iki alternatif var. Ya bilişime ağırlık verilmeli ya da benzer bir başka sigorta acentesiyle güçbirliği yapılarak birleşmeye gidilmelidir. Çünkü darboğazlar ancak güçbirliğiyle aşılabilir.”