Tarım sigortasında 2015 yılı yenilikleri
2015 yılından itibaren, Bitkisel Ürün Sigortaları branşında, açık alan meyve bahçeleri ve bağlar için dolu ağı ve örtü sistemleri, dolu, dolu ağırlığı, fırtına, hortum, deprem, yangın, sel ve su baskını riskleri için teminat kapsamına alındı.
Ayrıca yine bu branşta yağ gülü ürünü teminat kapsamına alındı, buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için ‘Sap Teminatı’ ek olarak verilmeye başlandı.
Yeni yılda TARSİM’de yenilikler bunlarla da sınırlı değil. Su Ürünleri Hayat Sigortası branşında kafes ve ağlar her türlü doğal afet, kazalar, predatörler nedeniyle meydana gelecek zararlara, Granyöz ve Mersin balıkları da çeşitli hastalıklara, yetiştiricilerin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmelere, her türlü doğal afetlere, kazalara, predatörlere ve alg patlamasına karşı sigorta kapsamına alındı. Yine bu yıldan itibaren Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası branşında Vahşi Hayvan Saldırısı da sigorta kapsamında.
TARIM SİGORTASINDA REKOR ARTIŞ
Geçtiğimiz yıl ülkemizin dört bir tarafında, çeşitli zamanlarda yaşanan doğal afetlerden ötürü tarımsal alanlarda yoğun hasarlar yaşanmasının da etkisiyle üreticiler bu yıl adeta tarım sigortasına koşuyor.
*Bu yıl şubat ayı ortasına kadar Türkiye genelinde tüm tarım sigortası branşlarında düzenlenen poliçe sayısı, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 147 oranında artış ile 308 bin adede yaklaştı.
Yine aynı dönemler karşılaştırıldığında, bu yıl sigortalanan alan geçen yıla göre yüzde 134, sigortalanan varlık bedeli ise yüzde 91 oranında ciddi bir artış gösterdi.
*01.01.2015-16.02.2015 tarihleri arası verileri içermektedir.
ÜRETİCİLER TARIM SİGORTASINI İHMAL ETMEMELİ
Tarım sigortası yaptırmak için üreticiler öncelikle, ürettikleri ürünler ve yetiştirdikleri hayvanlar için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde tutulan çeşitli kayıt sistemlerine kayıt olmalı ya da kayıtlarını güncellemelidir. Bu kayıtların güncel olması halinde, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) adına sigorta sözleşmesi yapmaya yetkili 24 sigorta şirketi ve dağıtım kanalları aracılığıyla poliçeler hızlı bir şekilde düzenletilebiliyor. Bitkisel Ürün Sigortaları branşında www.tarsim.gov.tr sitesi üzerinden, ürünlerin son poliçe kabul tarihleri takip edilebiliyor.
Kayıt ve kayıt güncelleme işlemleri ile ilgili olarak:
* Bitkisel ürünler için, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS’ye) kayıt olunması veya kaydın güncellenmesi,
* Seralar için, Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS’ye) kayıt yaptırılması ve kaydın güncellenmesi,
* Süt sığırları, besi sığırları, mandalar, koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için, Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET’e) işletme kaydı yaptırılması veya işletme ile hayvan kayıtlarının güncellenmesi,
* Kümes hayvanları için, İl-İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurularak, işletme kaydı yaptırılması veya işletme kaydının güncellenmesi,
* Su ürünleri için, Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne (SKS’ye) başvurulması, işletme kaydı yaptırılması veya işletme kaydının güncellenmesi,
* Arıcılık Sigortası için, Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET’e) ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS’ye) başvurularak, işletme kaydının yaptırılması veya güncellenmesi gerekiyor.