Spor

* 2011’de Şahika Ercümen Avusturya’da buz altında, bir erkek sporcuya ait 108 metrelik rekoru da kırıp 110 metreye dalarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

* 2014’te görme engelli sporcumuz Öznur Yılmazer Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 100, 200 ve 400 metrede 3 altın madalya aldı.

* 2016 yılında Nur Tatar Askari tekvandoda Rio Olimpiyat oyunlarında bronz madalya aldı! Ondan önce Londra’da Yaz Olimpiyatları’ndan da altın madalyayla dönmüştü.

* 2017’de Yasemin Adar Paris’te Dünya Güreş Şampiyonası’nda 75 kiloda dünya şampiyonu oldu!

* Yine 2017’de Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda kadın kılıç takımımız Avrupa şampiyonu oldu! 94 yıllık eskrim tarihimizde bir ilktir.

* Bir ay önce, Deniz Selin Ünlüdağ, Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda yıldız kadınlar kılıç kategorisinde Avrupa şampiyonu oldu!

* 2015’te Avrupa Şampiyonlar Ligi, 2015 ve 2016’da Dünya Kulüpler Şampiyonluğu bulunan Eczacıbaşı VitrA Kadın Voleybol Takımı, 2 hafta önce 2018 CEV Kupası’nda da şampiyon oldu.

* Bir hafta önce de Galatasaray’ın Kadın Basketbol Takımı Eurocup’ta Avrupa şampiyonu oldu!

Yukarıdaki bölümü, çok yönlü sanatçı ve yazar GÜLSE BİRSEL’in, olaylı Türkiye Kupası yarı final maçının ardından spor medyasını sayfa sayfa işgal etmesi üzerine, kaleme aldığı 25 Nisan 2018 tarihli köşesinden aldım. Yazı şöyle bitiyor:

Yukarıda saydığım canını dişine takmış, dünyada, Avrupa’da Türk bayrağını dalgalandırmış kadınları fazla pohpohlamaya gerek yok. Onlar kim ki?

“FUTBOLDA şampiyonluk yarışı bu sezon nefes kesiyor. Bir yandan Aykut Hoca’nın küsmeleri, Şenol Hoca’nın isyanları derken, gündemi futbol kaplıyor.

Ama Vakıfbank, Avrupa’nın bir numaralı kupasını üst üste ikinci, toplamda dördüncü kez kazandı ve bize artık çok alıştığımız mutluluğu yaşattı.

Güreşte, serbest stilde Taha Akgül ve Soner Demirtaş, grekoromende Rıza Kayaalp, kadınlarda da Yasemin Adar ve Elif Jale Yeşilırmak altın madalya kazandı. Diğer bazı branşlarda da başarılar var ama çoğunlukla kaçırıyoruz.

Mesela, Ayşe Ceren Yeşilbaş’ı hiç duydunuz mu? Ayşe, paletli yüzmede gençler dünya şampiyonu olmuş. Babası, kızının başarısıyla büyük gurur duyuyor ve bunu paylaşmak istiyor.

Sponsor desteği kesinlikle gerekiyor. Büyük şirketlerimizi yine davet etmek istiyorum. Diğer branşlarda büyük enerji var. Ufak desteklerle gelecek başarının keyfine doyamayacaksınız. Doğru projelerle sağlanacak maddi geri dönüşler de cabası…”

Bu satırlar da 10 Mayıs 2018 tarihli Hürriyet’deki köşesinde FUAT AKDAĞ’a ait. Gülse Birsel konunun tamamen dışında bir kişi olarak isyanını dile getirmiş. Oysa, Fuat Akdağ yakın tarihte faaliyeti sona eren bir tv spor kanalının yöneticilerindendi. Her gün saatlerce sadece futbol sohbetleri yapıyordu. Bu saatlerin birkaç dakikasını bu konulara ayıramaz mıydı? Şimdi market alışverişi yaparken yanına yaklaşan Ayşe’nin babasından öğrenmiş konuyu ve yazıya dökmüş.

Spor kanalları, gazetelerin spor sayfaları, tamamen futbolun işgalinde. Birçok kişi futbol yorumculuğunu meslek edinmiş. Peki ama spor denilince ilk akla gelen şeyin futbol olduğu bu ülkenin, bu konuda başarıları nedir?

UEFA Kulüpler sıralamasına göre,

26. Beşiktaş,

51. Galatasaray,

61. Fenerbahçe

UEFA Ülkeler sıralaması

10. Türkiye

SON SÖZ:

Dünya Supersport Şampiyonalarında 5 kez şampiyon olan KENAN SOFUOĞLU, hafta sonu İtalya’da yapılacak yarışların ardından bir jübile ile kariyerine son veriyor.

Bu haber gazetenin spor sayfasının en alt ucunda ve 3 santime, 3,5 santim ebadında. “Cumhurbaşkanımın isteği üzerine yarış kariyerimi noktalıyorum”demiş. Bu kadar yeri de bu son cümleye hürmeten bulduğu kanaatindeyim.

Yorum yazın