Sigortacılığın iyileşmesi için tüm sektör el ele vermeli
Sigorta Acenteleri Derneği (SAB)Başkanı Doğan Şen, III. Ulusal Sigorta Sempozyumu’na tüm dernek temsilcileri ve acenteler olarak büyük bir beklenti ve heyecanla katıldıklarını belirtti. Ancak toplantının başlamasıyla bu sempozyumdan acenteler ve sektör için bir umut ışığı çıkmayacağının anlaşıldığını ifade eden Şen, “Çünkü sempozyumun ilk oturumunda toplam beş sigorta şirketinin genel müdürü, bir de TSB’yi temsilen Genel Sekreter Vekili Mehmet Kalkavan vardı. TSB tarafındaki katılım ne yazık ki sadece bu kadardı” dedi.
Oysa sempozyumda devlet tarafından müsteşar yardımcısı başta olmak üzere Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün tam kadro orada olduğunu bildiren Şen, ayrıca TOBB, SAİK, SEİK, İTO Meslek Komitesi, SEGEM, sigorta acente dernekleri, eksperler ve acentelerin de orada olduğunu aktardı. Düzenleyiciler ve satıcıların katılım çoğunluğu sağladığını söyleyen Şen, asıl çözümü oluşturacak, yeni projeler üretecek, acentesini kucakladığını ifade edecek, sektöre moral ve pozitif enerji verecek çok sayıda sigorta şirketini ve genel müdürünü gözlerinin beyhude aradığını kaydetti.
TSB’yi temsilen Başkan Yardımcısı Ragıp Yergin’in “Yakın gelecekte prim üretimindeki artışa paralel gerek acente, gerekse banka acentesi sayısında bir artış yaşanacağını düşünüyoruz” dediğinden bahseden Şen, şöyle devam etti: “Yergin, orta vadede uzaktan satışların artmasının ve aslan payının internet satışlarında olmasının beklendiğini söyleyerek, sigorta şirketlerinin bu alana şimdiden odaklanmasını önerirken, açık ve net bir şekilde yakın gelecekte acentelerin payının azalacağı, alternatif satış yöntemlerinin, direkt satışların klasik acente satışlarının önüne geçeceği ifade edildi.”
‘KAYGI İÇİNDEYİZ’
“Yine Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş ‘Mayıs ayında yürürlüğe giren yeni bir yönetmelikle de teknolojik gelişmelere paralel olarak satışların internet kanalı, çağrı merkezi ve benzeri uzaktan satış yöntemleriyle yapılabilmesinin önü açılmıştır’ demiş; ardından da Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, uzaktan satış yöntemleri içinde web satışları, kiosk satışları, marketten ve mağazalardan satışların başlayacağı haberini verdi” diyen Şen, bu gelişmelerin acenteleri kaygı ve endişeye boğduğunu vurguladı.
Doğan Şen, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın “Denetim mekanizmaları sürekli işliyor ve geliştiriliyor. Ancak acente dışı diğer dağıtım kanalları için bunu söylemek mümkün değil. Bankalar, doğrudan satış kanalları ve kısmen brokerler için hem düzenleme hem de uygulama eksikliği bulunuyor. Dağıtım kanalları arasında oluşabilecek haksız rekabetin önlenebilmesi için gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılması şart” dediğini aktardı. Dağıtım kanalının sektörün tüketiciyle buluşma noktası olduğunun altını çizen Yorgancılar’ın dağıtım kanalı sağlıklı olmazsa müşteri memnuniyetinden bahsedilemeyeceğine dikkat çekerek günün en anlamlı açıklamasını yaptığına değinen Şen, Yorgancılar’a SAB olarak yürekten teşekkür ettiklerini dile getirdi.
‘ACENTELER DAHA ETKİN KULLANILMALI’
Uzaktan satış yöntemine kökten karşı olmadıklarını vurgulayan Şen, “Değişen ekonomik konjonktür, sürekli gelişen dijital yazılımlar ve müşteri beklentilerindeki yeni talepler klasik sigortacılığı zorluyor. Bizler değişimin karşısında durulamayacağını bilen aydın bir kesimiz. Biz acentelerin sistemden koparılması yerine sistemde tutulmasını, sürekli eğitim ve inovasyonla daha etkin kullanılmasını, hâlâ sektörün en önemli satış kanalı olan acentelerin hak ve hukukunun korunmasını bekliyoruz. Bunun gerek Hazine gerekse TOBB ne kadar çözüm üretse de sigorta şirketleri istemedikçe mümkün olmadığını kavradık” diye konuştu.
Şen, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti: “Bu sempozyuma sigorta şirketlerinin en az yüzde 80’inin katılarak ‘Biz acenteleri seviyoruz ve onlarla büyümek hedefimizdir’ diye haykırmalarını beklerdik. Bu üstelik milli bir görev, acenteler ülke ekonomisinin orta direğini ihtiva ediyor. Orta kesimin korunması halinde sağlam sürdürülebilir ekonomilerin oluşacağını herkes bilir.”
‘DİĞER SATIŞ KANALLARINA KARŞI DEĞİLİZ’
Acentelerin, bankaların satış yapmasına karşı olmadığını söyleyen Doğan Şen, “Banka müşteri portföyünü acenteye açsın, acente donanımıyla bankanın yenilemelerini takip etsin, çapraz satış yapsın, hasarları yönetsin ve müşteri memnuniyeti oluşsun, komisyonun belli bir kısmını bankayla acente paylaşsın dedik, olmadı. Eğer bu yapılsaydı çoklu şirket acentelikleri bugün bu kadar yoğunlaşmayacaktı, iş paylaşımına gerek kalmayacaktı, haksız rekabet olmayacaktı. Banka, acente, sigorta şirketi arasındaki haksız çekişme olmayacaktı” dedi.
“Şimdi bankasüransı geliştirmek için çok büyük yatırımlar yapılıyor, personeller istihdam ediliyor, acenteler yok ediliyor. Sigorta şirketi, acente ve tüketicinin kazanacağı modelleri yaratmak zorundayız diye yıllardır söyledik, ama maalesef gittikçe umutlarımız azalıyor” diyen Şen, tüm sektör oyuncuları istemedikçe sektörün hal ve gidişatının düzelmeyeceğini söyleyerek sözlerini noktaladı.