Sİgortacılığın doğduğu ülke: İtalya
Türkiye Sigorta Birliği ve IMF’nin (Uluslararası Para Fonu) paylaştığı bilgilere göre, bugünkü anlamda sigortacılık 14. yüzyılda İtalya’da başladı. Ekonomik koşulların değişmesi ile ticaret, 14. yüzyıldan başlayarak çok önemli gelişmeler gösterdi. O devirde deniz ticaretinde en ileride bulunan İtalya’da sigortaya gereksinim duyuldu ve deniz sigortası kavramı da ilk defa burada ortaya çıktı. İlk sigorta poliçesi olarak kabul edilen mukavele 23 Ekim 1347 tarihini taşımaktaydı ve İtalya’nın Cenova Limanı’ndan Mayorka’ya “Santa Clara” adlı geminin yükünü temin etmek amacıyla düzenlendi. İlk sigorta şirketi de 1424 yılında, Cenova şehrinde kuruldu. Sigorta konusunda ilk kanuni mevzuat ise 1435 yılında yayınlanan Barselona Fermanı’ydı.
Yaklaşık altmış milyon nüfusa sahip olan İtalya, sigorta endüstrisinde dünyada prim üretimi sıralamasında yedinci sırada yer alıyor. İtalya, kişi başına gayrisafi yurt içi hasılası yüksek, farklı alanlara yönlendirilmiş bir sanayi ekonomisine ve gelişmiş bir altyapıya sahip. IMF ve Dünya Bankası’na göre İtalya, nominal GSYİH olarak dünyanın dokuzuncu, Avrupa’nın dördüncü, Euro Bölgesi’nin üçüncü en büyük ekonomisi, satın alma gücü paritesine (SAGP) göre yapılan sıralamada da dünyanın dokuzuncu, Avrupa’nın beşinci en büyük ekonomisi.
HAYAT 118 MİLYAR DOLAR
2013’teki GSYİH’si 2 trilyon dolar olan İtalya’nın 2013 yılındaki hayat sigortası prim üretimi 118 milyar dolar, hayat dışı sigorta prim üretimi ise 50 milyar dolar olmak üzere toplam prim üretimi 168 milyar dolar. Başlıca sigorta gruplarının İtalyan Menkul Kıymetler Borsası’ndaki finansal beyanlarına göre, sigorta şirketlerinin varlık değerlerinin 2012’deki büyüme oran yüzde 6.4. Bu büyüme yüzde 86.5 oranında finansal yatırımlara bağlı olarak gelişti. IMF’nin İtalya sigorta sektörü raporuna göre, 603 milyar euroluk toplam varlık değerinin 496 milyar eurosu hayat sigortasından, geriye kalan 106 milyar eurosunu ise hayat dışı sigortadan geliyor.
Hayat dışı sigorta primlerinin yüzde 64’ünü oto sigortaları, yüzde 13’ünü yangın sigortası, yüzde 9’unu genel sorumluluk sigortası ve yüzde 15’ini kaza ve sağlık sigortası oluşturuyor.
ekonomik gelişmeler sigortacılığı doğrudan etkilese de, Türkiye ile karşılaştırdığımızda İtalya’da ekonomik kriz dönemindeki sigortacılıktaki küçülme oranı daha az. Örneğin 2008’de ABD’deki mortgage krizinden en çok etkilenen ülkelerden olan İtalya’nın hayat dışı sigorta büyüme oranı, ekonomideki büyüme oranı nispatinde düşmemiş. Ekonomi yaklaşık yüzde 5 küçülürken, hayat dışı sektör yüzde 2’ye yakın oranda küçülmüş. Aynı sene hayat sigortasındaki prim üretimi ise tavan yapmış.
Avrupa Pazarında İtalyan Sigorta Sektörünün Güçlü Yönleri
• Avrupa’da en iyi sigorta pazarına sahip dört ülkeden biri
• Gelişmiş bir makroekonomik çevre ve düşük pazar dalgalanması
• Avrupa’daki rakipleriyle karşılaştırıldığında İtalyan sigortacıların güçlü likidite pozisyonu
• Geleneksel ürünlere olan talep
Zorluklar
• Hane halkı tüketimleri ekonomik krize bağlı olarak düşmeye devam ediyor.
• Avrupa çapındaki krizler ve İtalya’nın borç durumu İtalyan endüstrisinin iyileşme çabalarını kötü etkiliyor.
• Politik nedenler ve yerel finansal krize bağlı gelişmeler sigortacıların
kârlılığını azaltıyor.
Kaynak: PWC The Italian Insurance Market Eylül 2013 raporu
Sayılarla İtalya (2013)
Nüfus: 59.6 milyon
GSYİH: 2 trilyon $
Dünya Sigorta Pazarındaki Payı: % 3.63
Prim Üretimi: 168 milyar $ (hayat: 118 milyar $, hayat dışı: 50 milyar $)
Kişi başı prim üretimi: 2645 $ (hayat: 1895 $, hayatdışı: 750 $)
Sigortacılığın GSYİH’deki payı: % 7.6 (hayat: % 5.5, hayatdışı: % 2.2 )