Sigorta bilincinin oluşmasında acenteler kritik önemde
Türkiye’yi uzun süre etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle ülke genelinde çok sayıda tarım alanı zarar gördü. Sel ve su taşkınları, kar ağırlığına bağlı hasarlar ve trafik kazaları yaşandı. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen’le özellikle böyle dönemlerde değeri daha çok anlaşılan sigortanın anlatılmasında acentelerin oynadığı kritik rolü konuştuk.
Ülkemiz çok uzun bir süre yoğun kar yağışı altındaydı. Bu durum, sektöre nasıl yansıdı?
Yoğun ve aralıksız süren kar yağışı, tarım alanlarından iş yerlerine, otomobillerden evlere çok sayıda hasara neden oldu.
Sigorta böyle dönemlerde nasıl katkı sağlıyor?
Sigortanın önemi daha da ön plana çıkıyor. Meydana gelen hasarlar, sadece maddi hasarlarla sınırlı kalmıyor, uzun süre iş kayıplarına da neden oluyor. Sigortalıların hayatına kaldığı yerden devam ettiği, sigorta yaptırmayanların uğradığı kayıplar nedeniyle mağdur olup uzun süre bu etkiyle sarsıldıkları dönemler, bu dönemler.
En çok hangi hasarlar yaşandı?
Konutlarda ve iş yerlerinde su taşkınlarına bağlı hasarlar, çatılarda biriken karların ağırlığı ve erimesine bağlı olarak çatı hasarları ve olumsuz yol koşullarına bağlı olarak da trafik kazaları en fazla aldığımız hasar ihbarları oldu.
Aksigorta olarak hangi ürünlerinizle bu hasarlar sonrasında hayatın devamlılığını sağlıyorsunuz?
Aksigorta olarak konut, iş yeri ve araçları, farklı sigorta ürünlerimizle kar, sel ve dolu gibi hava olaylarına bağlı olarak karşılaşılabilecek risklere karşı güvence altına alıyoruz. Kar ağırlığı teminatı, yangın sigortası poliçelerinde ek teminat olarak veriliyor. Kar ağırlığı teminatı ile yoğun kar yağışından sonra çatı üzerinde biriken karın veya buzun gerek ağırlığı gerekse kayması ya da düşmesi nedeniyle bina ve içindeki eşyalarda meydana gelecek zararlar karşılanıyor. Çatıda meydana gelen hasara bağlı olarak bina içindeki sigortalı eşyaların ıslanması ve bir zarar oluşması durumu da sigorta kapsamında yer alıyor. Bina üzerindeki karların veya buzların düşmesi sonucu üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararlar da üçüncü şahıs sorumluluk teminatı, kişilerde karda kayma sonucu oluşabilecek kırıklar ya da yaralanmalar da ferdi kaza ve sağlık sigortaları ile güvence altına alınıyor. Yollardaki buzlanma nedeniyle oluşacak zararlar ise trafik ve kasko poliçeleri kapsamına giriyor.
Bu risklere karşı bilinç oluşturmada acenteler ne gibi bir rol oynuyor? Onlara bir mesajınız var mı?
Acenteler bu bilincin oluşturulmasında da hasar döneminin sorunsuz yönetilmesinde de kritik öneme sahip. Müşterilerini yakından tanımaları nedeniyle karşılaşabilecekleri riskler konusunda çok detaylı bilgilere sahipler. Bu yüzden acentelerimiz müşterilerini, sahip olduğu varlıkları korumaları, herhangi bir hasarla karşı karşıya kalma durumunda hayatlarının devamlılığı ve bunun için çözüm yolları konusunda bilgilendirmeli. Poliçeler maddi kaybı zaten karşılayacaktır. Ancak bu süreçte kaygı yaşayan müşterilerimize bu sürecin hızlandırılması, tazminatlarını olabildiğince erken tahsil edebilmeleri için destek vermek çok önemlidir. Ve müşterilerimiz bu süreçte en önemli desteği acentelerden görmelidir.