
SEDDK’dan sahte kefalet senetlerinin önlenmesine ilişkin duyuru
SEDDK, son dönemlerde gelen şikayetlerde, sahte kefalet senedi tanzim edilmesine ilişkin girişimler olduğu anlaşıldığını belirterek ilgililer hakkında idari ve adli süreçlerin ivedilikle başlatıldığını açıkladı.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), son dönemlerde kuruma iletilen şikayetlerde, sahte kefalet senedi tanzim edilmesine ilişkin girişimler olduğu anlaşıldığını belirterek ilgililer hakkında idari ve adli süreçlerin ivedilikle başlatıldığını açıkladı. Kurum duyurusunda şu ifadelere yer verildi: “Son dönemlerde Kurumumuza iletilen şikayetlerde, sahte kefalet senedi tanzim edilmesine ilişkin girişimler olduğu anlaşılmış olup Kurumumuz tarafından ilgililer hakkında idari ve adli süreçler ivedilikle başlatılmaktadır. Bu süreçlerin yanı sıra sahte kefalet senetlerinin neden olduğu sorunların ve mağduriyetlerin engellenebilmesi için kefalet senetlerinin gerçekliğinin ve geçerliliğinin ilgili taraflarca kontrol edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bu kapsamda, sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetlerinin geçerliliği 02 Ocak 2020 tarihinden itibaren düzenlenen poliçeler için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin (SBM) internet sitesinde bulunan “Sigortam360” uzantısının “Poliçeler” sekmesindeki https://online.sbm.org.tr/ovm-police/public/kefaletSenedi/sorgu.sbm web adresi üzerinden ücretsiz olarak sorgulanabilmekte, ayrıca sigorta şirketlerinin genel müdürlükleri ile de iletişime geçilerek doğrulama yapılabilmektedir.
Ayrıca, düzenlenecek kefalet senedi üzerinde mutlak surette teminatı veren sigorta şirketinin unvanının yer alması gerekmekte olup sigorta acenteleri ile sigorta ve reasürans brokerlerinin teminat verme yetkisi bulunmamaktadır. Kurumumuz internet sitesinin ilgili kısmından (https://seddk.gov.tr/tr/kuruluslar/sigorta-reasurans-ve-bes-sirketleri) Kefalet branşında ruhsat sahibi sigorta şirketlerine ilişkin bilgilere erişilebilmektedir.
Kefalet senedine ilişkin dolandırıcılık faaliyetlerinde, ruhsatlı sigorta şirketlerinin unvanlarının harf değişiklikleri ve isim benzerlikleri ile kullanıldığı ve bu doğrultuda belgeyi kontrol eden kişilerin aldatılmaya çalışıldığı görülmekte olup yapılacak kontrollerde bu hususa da bilhassa dikkat edilmesi önem arz etmektedir.”