Rio 2016’nın ardından!

RİO 2016 Olimpiyatları geldi geçti. Ben televizyona kavuştuğumuz yıllardan itibaren olimpiyatların tüm branşlarını, zaman imkânım nispetinde takip etmişimdir. Bu yıl ise saat farkı nedeni ve çok kötü bir yayın programı ile ana yayıncı kuruluşun keyfine tabi olarak, ilgili ilgisiz yarışmaları izleyebildik. Zannımca pazarlıklar sebebiyle son gün, kalan en ucuz programı alabilmişiz.
25 branşta 105 sporcu ile katılıp, 1 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya kazandık. Başarı sayanlar var! Türkiye’nin nüfusu 78 milyon 100 bin. Üç tarafı denizle çevrili; Kürek Federasyonu bütçesi 5,5 milyon; Yüzme Federasyonu bütçesi 10 milyon; Yelken Federasyonu bütçesi 7 milyon; nerelerdeyiz?
Ata sporu diye anılan güreşte, bütçe 30 milyon; 20.020 faal sporcu var, antrenör sayısı: 46. Rusya’dan güreşçi devşirmişiz?
Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü, Mehmet Arslan’ın 23.08.2016 tarihli gazetede, olimpiyat sonrası, geniş bir araştırma yazısı var. Ben bu yazıdan küçük bir alıntı yapacağım, gerisi bu köşe’yi aşar, merak eden internetten indirip okuyabilir.
“Bir sporcu 8 yılda yetişiyor, Türkiye bu 8 yılda federasyonlara ortalama 2 milyar 66 milyon TL aktardı. Bu rakamın % 2’si eğitime, %5’i alt yapıya harcanmış. % 93’ü mü, onu hiç sormayın yeme, içme ve ulaşım giderlerine gitmiş.”

***

Fenerbahçe ve millî takımın “şeytan” futbolcusu, bugünün TV yorumcusu Rıdvan Dilmen’in 14.08.2016 tarihli Sabah gazetesinde, “Galatasaray finalleri seviyor” başlıklı yazısından küçük bir alıntı:
“Türk sporu ve futbolu adına düşünmek ve yargılamak lazım. 79 milyon insanın yaşadığı, 783 bin 562 km yüzölçümü olan ülkede 8. gün  Olimpiyat’da bir gümüş madalyamız var, o da devşirme haltercimiz. Futbola gelince dün 27 kişi oynadı. Bakırköylü Necip, Hopalı Tolga Zengin, İskenderun Hataylı Selçuk İnan’ın dışında 783 bin 562 km yüzölçümü olan, 79 milyon nüfusu olan ülkeden 24 oyuncu bu ülkede doğmadı. Dün iki büyük oynadı, genelde ne kadar yetenekli yerli varsa büyük kulüpler transfer ederler, dün bende kalan en önemli olay buydu…
Yani bizim doktorlarımızın, ebelerimizin dünyaya getirdiği futbolcular değil, yurt dışında doğanlar oynadı. Demek ki büyük yatırımlara rağmen, ekonomimizin dünyada ilk 6’da olmasına rağmen ne olimpiyatlar ne de futbolda bu yüzölçümünden oyuncu çıkaramadık.”

***

“SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya’da bulunan  Avrupa’nın en büyük yazılım şirketidir. 120’den fazla ülkede aktif olan SAP, şirket yazılım uygulamalarını çeşitli büyüklükte firmalara sunmaktadır. ”
SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin’in, müşteri ihtiyacına göre yazılım konusunda verdiği örnek:
Almanya Millî Futbol Takımı, 2014 FIFA Dünya Kupası şampiyonluğuna SAP’ın kendisi için özel geliştirdiği bir yazılım sayesinde ulaşmış.
Millî Takım için geliştirilen SAP Match Insights çözümüyle Almanya’nın antrenmanları ve maçları kamera ile izlenerek tüm veriler anlık olarak toplanmış. Toplanan veriler dünyanın ilk gerçek zamanlı bellek içi platformunda analiz edilmiş. Çıplak gözle fark edilmeyen performans detayları
not edilmiş.
Bu analizler sonucunda Alman futbolcular, 2010 FIFA Kupası’nda ortalama 3.4 saniyelik top tutma sürelerini 1.1 saniyeye indirmişler.

***

Futbolcuların performansını yakından takip etmeye yarayan GPSports: Oyuncuların sırtına özel bir düzenekle takılan ve küçük bir cihaz olan GPSports, antrenman ve maçlar sırasında oyunculardan topladığı performans ve sağlık bilgilerini anlık olarak antrenörlerin kullandığı sisteme iletiyor. Bu sayede takım ve oyuncu performanslarının büyük bir kesinlikle ölçülmesini ve buna göre kararlar verilmesini sağlıyor.
*
Yoruma gerek yok,  “ELLER AY’A, BİZ YAYA” !..   

Yorum yazın