
Orman yangınlarının 2050’ye kadar yüzde 30 artması öngörülüyor
Endonezya’nın turbalıkları, Kaliforniya’nın ormanları ve şimdi de Arjantin’in geniş sulak alanları orman yangınları nedeniyle tahrip oldu. Yaşanan bu yangınlar, kıpkırmızı bir geleceğin habercisi ve yangınların önlenmesine son derece ihtiyaç duyuluyor. İklim ve arazi kullanım değişikliğinin önümüzdeki 28 yılda orman yangınlarının sayısının %30 artıracağı bekleniyor.
BM Çevre Programı ve GRID-Arendal Çevresel İletişim Grubu’nun yayınladığı rapora göre küresel ölçekte 2030 yılına kadar %14, 2050 sonunda %30 ve yüzyılın sonunda ise %50 kadar artacak ekstrem yangınlarla birlikte orman yangınlarının daha sık ve yoğun olması bekleniyor. Şu an Kuzey Kutbu’nun tundrası, Amazon Yağmur Ormanları gibi geçmişte yanabilme olasılığı bulunmayan bölgeler yanıp kavrulabilecek ortamlara dönüştü. Ekstrem yangınların sonuçları fiziki hasardan maliyetli yangın müdahalesine kadar çok çeşitli. UNEP’in raporuna göre sadece Amerika’da orman yangınlarının ekonomik yükü 347 milyar dolar. Kaliforniya ormanları alevler içindeyken, eyalet hükümeti 2020-2021 yılında yangın söndürme için tahmini 3,1 milyar dolar harcadı.
‘YANGIN RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN YATIRIM YAPILMALI’
UNEP İcra Kurulu Başkanı Inger Andersen konuyla ilgili şunları söyledi: “Hükümetler orman yangınlarına parayı yanlış yere harcayarak karşılık veriyor. Daha iyi hazırlanarak ekstrem orman yangınlarının riskini en aza indirmeliyiz. Yangın risklerinin azaltılması için daha fazla yatırım yapılmalı, yerel gruplarla çalışılmalı ve iklim değişikliğiyle mücadele için küresel taahhütler güçlendirilmeli.” Rapor, hükümetleri orman yangını harcamaları konusunda yeniden düşünmeye çağırarak, bütçelerinin %45’ini önleme ve hazırlığa, %34’ünü yangınla mücadeleye ve %20’sini de kurtarmaya ayırmalarını tavsiye ediyor. BM Çevre Programı ve GRID-Arendal Çevresel İletişim Grubu tarafından yayınlanan raporun editörlerinden ve Avustralya hükümeti orman yangınları bilimcisi Andrew Sullivan da Suriye’nin ve Sibirya’nın kuzeyinde, Avustralya’nın doğusunda ve Hindistan’daki son yangınlarda büyük bir artış gördüklerini dile getirdi. Nature dergisinde yayınlanan bir çalışma da yangınları söndürmeye yardımcı olan soğuk ve nemli gecelerin yavaş yavaş yok olarak yangınların söndürülmesinin zorlaştırdığını ortaya koyuyor. Ayrıca çalışma, son 40 yılda gece sıcaklıklarının gündüz sıcaklıklarından daha hızlı artmasıyla birlikte yangını sürdürecek kadar sıcak ve kuru gecelerin %36 oranında arttığını ortaya çıkarıyor.