Liseli girişimcilerden engellilerin hayatını kolaylaştıran proje
Yarışmada, görme engellilerin toplu taşıma deneyimlerinin kolaylaştırılarak yaşam kalitelerinin ve toplumla entegrasyonlarının artırılmasını hedefleyen ‘GESC’ isimli proje birinci seçildi. Kazanan ekipteki öğrenciler MetLife Emeklilik ve Hayat’da staj imkanı kazandı ve Koruyucu Meleğim Ferdi Kaza Sigortası ürünü ile sigortalandı.
Galatasaray Lisesi, SEV Üsküdar Amerikan Lisesi, Bingül Erdem Anadolu Lisesi, Kartal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gökkuşağı Koleji, Evyap Okulları, 75’inci Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yesevi Anadolu Meslek Lisesi’nde öğrenim gören 80 lise öğrencisinin yer aldığı Sosyal İnovasyon Kampı’nda, her okuldan bir yarışmacının katılımıyla oluşturulan onar kişilik karma ekipler yarıştı.
Sosyal İnovasyon Kampı’nda lise öğrencileri, “Türkiye’de sosyal girişim başlatıyor olsanız ve bu amaçla bir sosyal girişim şirketi kursanız, ülkenin hangi sosyal problemine ve ihtiyacına cevap vermek çözüm üretmek isterdiniz?” sorusuna yanıt aradı. Öğrenciler bu amaçla tüm gün boyunca yaptıkları hazırlık çalışmaları sonuncunda bir şirket kuruluşu tasarlayarak, saptadıkları sosyal probleme çözüm olacak ürün ve iş modelini jüri önünde sundu.
GÖRME ENGELLİLER TOPLU TAŞIMAYI RAHATÇA KULLANABİLECEK
Ekiplerin yaptıkları sunumlar sonunda birinciliği, görme engellilerin toplu taşıma araçlarında daha konforlu seyahat etmelerine olanak sağlamayı hedefleyen ‘GESC’ (Görme Engelliler Sesli Cihazı) isimli proje kazandı.
Gülcan Aydın, Sevde Nur Pulat, Alexandra Kozmidis, Nisa Şen, Ata Artman, Utku Saktaş, Göktuğ Berber, Ayşe Zeynep ZÜLFİKAR, Buse Yücel, Efdal Erdağı’dan oluşan ekip, ‘GESC’ projesi ile radyo frekansları aracılığıyla çalışan kişiselleştirilmiş cihazlar ve otobüs durakları arasında haberleşmeyi sağlayan bir uygulama geliştirerek modelledi. Proje ile görme engellilerin toplu taşıma deneyimlerinin kolaylaştırılması, yaşam kalitelerinin ve toplumla entegrasyonlarının artırılması amaçlanıyor.
LIFE CHANGER PROJESİ’NİN İLK AŞAMASI
Sosyal İnovasyon Kampı, lise düzeyindeki öğrencilere yönelik ilk sosyal inovasyon uygulaması olan ve üç ayrı alana odaklanan Life Changer projesinin ilk ayağını oluşturuyor.
Yılda iki kez gerçekleştirilen ve MetLife gönüllülerinin öğrencilere mentorlük yaptığı Sosyal İnovasyon Kampı; sorun tespiti, takım çalışması, çözüm geliştirme, iş modeli ve jüri önünde sunum aşamalarını kapsayan etkinliklerden oluşuyor. MetLife Vakfı’nın 11 ülkede hayata geçirdiği “Life Changer” adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında başlatılan ve çeşitli etkinlikler ile devam eden programdaki üç uygulama alanı, ‘Sosyal İnovasyon Kampı’, ‘Şirket Programı’ ve ‘1 Günlük Liderler’ başlıklarından oluşuyor.