Kesinleşmiş vergi borçlarının yeniden yapılandırılması

11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6552 sayılı Kanunun 73. Maddesi ile Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması imkanı sağlanmaktadır.

30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, (Örneğin; 2013 yılı kurumlar vergisi beyannamesi),

2014 yılına ilişkin olarak, 30 Nisan 2014 ve öncesinde tahakkuk eden vergi ve buna bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları (Örneğin; 2014 yılı mart ayına ait muhtasar ve KDV beyannameleri),

kesinleşmiş ve 11 Eylül 2014 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş durumda ise, bunların ödenmemiş kısımlarının tamamı ile gecikme zammı, gecikme faizi gibi feri alacaklar yerine yurt içi üretici fiyat endeksindeki aylık değişim oranları esas alınarak (11 Eylül 2014 tarihine kadar) hesaplanan tutarın maddede belirtilen süre ve şartlarla tamamen ödenmesi halinde gecikme zammı, gecikme faizi gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.

2014 yılı motorlu taşıtlar vergisi 2. taksiti ile 2013 yılına ait gelir vergisi 2. taksiti hariç tutulmuştur.

Kısaca, vergi ana parası ve vergi aslına bağlı ceza (vergi ziyaı cezası) borcu tamamen ödenecek, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine ise üretici fiyat endeksinden hesaplanan faiz ödenecektir.

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarından 30 Nisan 2014 tarihi ve öncesinde yapılan tespitlere ilişkin olarak kesilenler kapsama girmekte olup, 11 Eylül 2014 itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan bu cezaların % 50’sinin, maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan % 50’si silinecektir.

Gerekli yapılandırma şartlarına sahip olup bu imkandan faydalanmak isteyen mükellefler kasım (2014) ayı sonuna kadar vergi dairesine başvuracaktır. Mükelleflere, ilk taksiti aralık (2014) ayından başlamak üzere 2’şer aylık dönemler halinde 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödeme imkanları sağlanmıştır. Ancak, taksitle ödemeler için Kanunda belli katsayılar belirlenmiş olup, anapara tutarları bu katsayılarla çarpılarak taksit tutarları belirlenecektir. Diğer bir ifadeyle taksitlendirme halinde ayrıca faiz ödenecektir. Ancak, yapılandırılan borcun tamamının aralık (2014) ayında ödenmesi halinde; 11 Eylül 2014 tarihi ile borcun ödendiği tarih arasında geçen süre için bu taksitlendirmeye bağlı faiz alınmayacaktır.

Öte yandan, ihtirazi kayıtla verilen beyannameler de kapsama alınmıştır.

Maddede yapılandırma şartları arasında; dava açılmaması ve açılmış olan davalardan vazgeçilmesi (örneğin; ödeme emrine karşı açılan davalar) de sayılmıştır. Diğer taraftan, yapılandırılan vergi türüne ilişkin olarak taksit süresince verilen beyannamelere ait tahakkuk eden vergilerin (çok zor durum hali hariç) bir yıl içinde ikiden fazlasının ödenmemesi halinde kalan taksitlere ait yapılandırma hakkı kaybolmaktadır.

Geçmişte yayımlanan 6111 sayılı Kanun ile kıyaslandığında kapsamın daha sınırlı tutulduğu görülmektedir. İhtilaflı alacaklar, inceleme ya da uzlaşma safhasındaki alacaklar kapsama alınmamıştır. Matrah artırımına yönelik bir düzenleme de yer almamaktadır. 6111 sayılı Kanundan farklı olarak vergi aslına bağlı cezalarda herhangi bir indirim yapılmamakta, vergi aslına bağlı olmayan cezalarda ise sadece % 50’lik bir indirim yapılmaktadır.

 

Yorum yazın