“Hasta, çocuk ve yaşlı bakımları kadınları iş hayatından koparıyor””

“Hasta, çocuk ve yaşlı bakımları kadınları iş hayatından koparıyor””

Köşe yazarımız Sema Tüfekçiler, Sigortacı Gazetesi Instagram canlı yayınında Mercer Global Pazarlama Lideri Işıl Çayırlı Ketenci’yi konuk etti. Ketenci, “Kadının sosyal hayatla birlikte kurumsal hayatta taşıdığı ve hala üstünde olan bir takım yükümlülükler var. Bunlar en başta hasta, çocuk ve yaşlı bakımları. Bu sorumluluklar hem dünyada hem de ülkemizde hep kadının üstüne kalıyor. Bu durum da kurumsal hayatta üst düzeye erişemeden kadınları bu yarıştan koparıyor” dedi.

Sigortacı Gazetesi, Instagram kanalı üzerinden düzenlediği canlı yayınlarla sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. 17 Aralık 2021 Pazar günü saat 16:00’da köşe yazarımız Sema Tüfekçiler, Mercer Global Pazarlama Lideri Işıl Çayırlı Ketenci’yi konuk etti. Canlı yayının konusu ise kurumsal cinsiyet eşitliği oldu. 

Toplumsal cinsiyet eşitliğini; hem kadın hem erkeğin sosyal hayatta ve kurumsal hayatta aynı fırsatlara sahip olması ve aynı muameleyi görmesi olarak tanımlayan Ketenci, Mercer’ın konuyla ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını da paylaştı. Ketenci,”COVID-19 öncesinde yapılan ve 68 firmanın katıldığı ‘Kadınlar İş Dünyasında Parladıkça’ araştırmamızda, özellikle kadınların şirketlerin üst düzey kadrosunda yer almasında %12, kıdemli yönetici tarafında ise %19 oranında artış gördük. Bunlar sevindirici oranlar. Kadın ve erkek arasındaki ücret farkına bakacak olursak, dünyada genelinde erkekler %20 daha fazla kazanıyorlar. Türkiye’de ise bu oran %15.6. Hem çalışanların hem de firmaların profili arttıkça bu oranların düştüğünü görüyoruz” dedi.

“Kadının sosyal hayatla birlikte kurumsal hayatta taşıdığı ve hala üstünde olan bir takım yükümlülükler var. Bunlar en başta hasta, çocuk ve yaşlı bakımları. Bu sorumluluklar hem dünyada hem de ülkemizde hep kadının üstüne kalıyor. Bu durum da kurumsal hayatta üst düzeye erişemeden kadınları bu yarıştan koparıyor. Ya isteyerek ya da istemeyerek” diyen Ketenci, kadınların iş hayatında ortalama olarak 19 yıl erkeklerin ise 39 yıl kaldığını, AB’de ise aradaki farkın sadece 5 sene olduğu bilgisini verdi.