İnsansız hava araçları sektöre yeni çözümler sunacak

İnsansız hava araçları askeri çevrelerde yıllar boyunca araştırma ve keşif yapmak için kullanıldı. Ancak bu araçların kullanımının, ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) küçük insansız hava araçlarının kullanımına izin vermesi ile birlikte başka alanlara da sıçraması bekleniyor. Bu alanlardan biri de sigortacılık…
Konut risklerini teminat altına alan sigortacıların, insansız hava aracı teknolojisini ilk kullananlar olması bekleniyor. Örnek olarak, bir risk mühendisi, konutun üstünde olduğu bölge hakkında detaylı bilgi almak ve tazminat ya da risk belirlemek için insansız hava araçlarını kullanabilir. İnsansız hava araçları, aynı zamanda doğal afetler sonucu oluşan hasarın tespiti konusunda da kullanılabilir. Ticari kullanımda yasal engeller aşıldığı zaman insansız hava araçları, hayat dışı sigorta sektörünün ayrılmaz bir parçası haline gelebilir. İnsansız hava araçları, mobil cihazlarda ve akıllı telefonlarda olmayan özellikleri ile aşağıdaki görevleri yerine getirebiliyor:
• En az insan etkisi ve daha iyi fotoğraf kalitesi ile ulaşılması zor yerlerde hızlı ve kolayca fotoğraf çekebiliyor ve video kaydedebiliyor.
• Kötü hava koşullarında iyi performans gösteriyor. Bu özelliği ile insanların yaralanma riskini ortadan kaldırıyor.
• Kuruluşların ve bireylerin daha hızlı ve detaylı bir şekilde, gerçek zamanlı olarak karar vermesini sağlıyor.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI SİGORTACILIĞI NASIL DEĞİŞTİRECEK?
Bu yeni teknoloji, sigortanın pek çok alanında değer yaratırken, süreçleri kolaylaştıracak ve maliyetleri kısacak.

1- Hasar ekspertizinde, üretimi, verimliliği ve güvenliği artırıyor
Eksperler, konut hasarları tespit edilirken tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Eksperlerin çatılara ve bacalara ulaşmak için iskeleleri ya da merdivenleri kullanmaları gerekiyor. Sel ve selyap olaylarında ise kaçakları tespit etmek ve su hasarının kaynaklarının bulunması için büyük çaba harcanıyor. Kışın ise kaygan zeminler ve zor hava koşulları tehlike arz ediyor. Kolay kurulumları, navigasyon özellikleri ve yüksek çözünürlüklü video ve fotoğraf çekebilmeleri nedeniyle ideal bir çözüm seçeneği olan insansız hava araçları, eksperlerin, tehlikenin ortaya çıktığı düşünülen alanları yakından
gözlemleyebilmesine ve etraftaki cisimlere zarar vermeden, zararın detaylarını analiz edebilmesine imkan veriyor.

2- Risk mühendislerinin üretkenliğini yükseltiyor
Risk mühendisleri, müşterileri ve underwriterlar için bölgeden bölgeye seyahat ederek risk-tespit araştırmaları yapmak, bilgi toplamak ve risk tespit tutanakları doldurmak zorunda. İnsansız hava araçlarının ortaya çıkması ile uzmanların olay yerine gitmesine gerek kalmayacak. Sıradan bir çalışan, insansız hava aracını kolayca konut veya bölgede dolaştırarak fotoğraflar ve videolar çekebilecek. İnsansız hava araçları, aynı zamanda pek çok uzmanın aynı anda araştırmaya uzaktan katılmasına olanak sağlayacak. Uzmanlar, gerçek zamanlı görüntüleme özelliği sayesinde saha mühendislerine talimat verebilecek ya da uzaktan yakınlaştırma özelliğini kullanarak yüksek kaliteli görseller toplayabilecek. Bu da bölgeye defalarca gidilmesini engelleyecek ve risk tespiti çalışmalarının ücretini azaltırken zamandan tasarruf sağlayacak. İnsansız hava araçlarının kullanımı, geçişi zor olan bölgelerde de fotoğraf ve video çekimini kolaylaştıracak.

3-  Doğal afetlerde müdahale süreçlerini iyileştiriyor
Dünyada doğal afetlerin sıklığı ve verdiği zarar gittikçe artıyor. Hortumlar ve tropik fırtınalar doğal afet zararlarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu afetlerden sonra hasar eksperleri, hasar tespiti yapabilmek için görevlerini yaparken zarar görmüş ve kapanmış yolları geçmek zorunda kalıyor, düşmüş ağaçlar, kopmuş elektrik hatları gibi pek çok tehlikeli durumla karşılaşıyor. Yeni hasar tespit modelleri ve araçları ile sigorta şirketleri hasar tespit sürecini kolaylaştırmış olsa da büyük miktarda zararın tespit edilmesi uzun zaman alıyor. İnsansız hava araçları, mobiliteleri ve hızlı cevap süreleri ile bu zorlu süreci oldukça kolaylaştıracak. Dahili GPS yer belirleyicileri ile kolayca sigortalı varlıklara ulaşabilecek olan araçlar, sensörleriyle zemin durumunu belirleyebilecek, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilecek ve tahminler için uzmanlara yollayabilecek.

4-  Tarımda sahte hasar ihbarlarını azaltıyor
İnsansız hava araçları, aynı zamanda tarım sigortasında da sadece ekim yapılabilir alanları tespit etmek için değil, tarlalarda gerçekleşen zararları daha efektif bir şekilde tespit etmek için kullanılabilir. Yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış insansız hava araçları, renk kontrastını kullanarak ekime uygun alanları gösterebilir. Aynı zamanda, uzun mesafeleri kolayca katedebildikleri için saatlerce ve günlerce sürebilen hasar tespiti çalışmaları çok daha kısa sürede gerçekleştirilebilir.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ GELECEĞİ
Teknoloji geliştikçe, şirketlerin teknolojik gelişimlere uyum sağlaması gerekiyor. Teknolojiye ayak uyduramayan şirketler, gittikçe artan rekabet ortamında işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Belirttiğimiz gibi, hayat dışı sigorta sektörü özellikle hasar tespiti ve risk mühendisliği alanlarında insansız hava araçlarından faydalanabilir.  Başarılı olmak isteyen şirketler, şimdiden bu teknolojinin kullanımıyla ilgili saha çalışmalarına başlamalı.

06-15-dronetablo

Yorum yazın