İklimle bağlantılı hava olayları farklı derecelerde yoğunlaşıyor

İklimle bağlantılı hava olayları farklı derecelerde yoğunlaşıyor

Swiss Re Enstitüsü, iklimle bağlantılı dört hava olayının (seller, tropikal siklonlar, Avrupa’daki kış fırtınaları ve şiddetli fırtınalar) “değişen derecelerde yoğunlaştığını” belirtiyor.

Swiss Re Enstitüsü’nün yayınladığı Sigma raporunda işaret edildiği gibi, iklimle bağlantılı dört hava olayının (seller, tropikal siklonlar, Avrupa’daki kış fırtınaları ve şiddetli fırtınalar) şu anda yıllık 200 milyar dolar zarara neden olduğu ve “değişen derecelerde yoğunlaştığı” belirtiliyor.

Mülk Sigortaları Baş Sorumlusu Mohit Pande’nin yakın zamanda yayınladığı bir yazıda, bu durumun “gelecekteki mülk kayıplarına daha büyük katkılarda bulunma potansiyellerini artırdığını” söyledi. Pande, salgın sonrası yükselen enflasyonun da önemli bir rol oynadığını ve Laura Kasırgası, Uri Kış Fırtınası ve Ian Kasırgası gibi önemli olayların onarım maliyetlerini yükselttiğini belirtti. Ek olarak Pande, değişen iklimin doğal felaketlerden kaynaklanan kayıplara katkısının şimdiye kadar sınırlı olduğunu, ancak bunun değişmesinin muhtemel olduğunu da sözlerine ekliyor.

Pande ayrıca, 2021 yılında Almanya’yı ve başka yerleri vuran sellerin, Avrupa genelinde şu anda hava koşullarına bağlı yıllık ekonomik kayıpların yaklaşık yarısını oluşturduğunu, ancak daha yüksek sıcaklıkların daha yoğun yağışları tetiklemesiyle bu felaketlerin daha aşırı ve sık hale gelmesinin beklendiğini de açıkladı.  Pande ayrıca iklim değişikliğiyle ilişkili maliyetlerin tüketicileri yeni yeni etkilemeye başladığını ve tehlike yoğunlaşmasının gelecekteki ekonomik kayıpların itici gücü haline gelmesi beklendiğinden, “sektörün gelişen risklere ayak uydurmak için modellemelerinde ve underwriting süreçlerinde bunu yakalaması gerektiğini” belirtiyor.

FIRTINALAR DAHA FAZLA DİKKATE ALINMALI

Reasürans devi, birkaç yıldan bu yana doğal afet hasar trendlerini takip ediyor ve bu trendlerin şu insani faktörlerden kaynaklandığını belirtiyor: Ekonomik büyüme, kentleşme, tehditlere açık bölgelerde değerli varlıkların biriktirilmesi.

İleriye dönük olarak Swiss Re Enstitüsü analistleri, sektörün fırtınaların artan yoğunluğunu daha fazla dikkate almaya başlaması gerektiğinin altını çiziyor. Gezegenin ısınmasıyla birlikte fırtınaların daha da büyük kayıplara yol açması bekleniyor. Endonezya, Tayland, Çin, Hindistan ve Filipinler gibi Asya ekonomilerinin tümü ekstrem hava koşullarına bağlı ekonomik kayıplardan kaynaklanan yüksek tehditlerle karşı karşıya. Bu ekonomilerin hepsinde de büyük koruma açıkları var. Bu da felaketler gerçekten meydana geldiğinde onları daha zor ve az toparlanabilir kılan bir eksi olarak karşımıza çıkıyor.

Yorum yazın