Genç nüfus uzun vadeli düşünüyor

AvivaSA Emeklilik ve Hayat, 2015’in ilk çeyreğinde yapılan “Tüketicilerin Tasarruf Tutumları” araştırmasının sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Araştırma için; ABD, Çin, Endonezya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Polonya, Singapur ve Türkiye’yi kapsayan 12 ülkede, yaklaşık 13 bin tüketici ile görüşüldü. Araştırma sonuçlarına göre, finansal konularda en çok endişelenen ülkelerin ilk sırasında Polonya ve Türkiye geliyor. Türk halkının yüzde 28’i rahat geçindiğini söylerken, yüzde 72’si ise finansal sıkıntısı olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda Türkiye, bu 12 ülke arasında geçim koşulları en zor ülke olarak öne çıkıyor. Araştırmada göze çarpan diğer bir sonuç ise, Türk halkının yüzde 62’si emekliliğinde yaşam standardını yeterli seviyede tutacak parasının olmayacağından endişe duyuyor. 2013’te bu oranın yüzde 49 olduğunu esas alarak her geçen yıl emekliliğe yönelik endişelerin arttığı söylenebilir. Endişelerin yüksek olmasına karşın, emeklilikte yeterli gelir elde etmek için önlem alanların oranı ise sadece yüzde 46. Bir başka deyişle Türk Halkı, emeklilik dönemi için endişeli olmasına rağmen yeterli önlemleri almıyor. Yatırım konusunda ise, Türkiye’de yüzde 62’lik kesim, parasını uzun vadede bağlamaktansa kolayca ulaşılabilir olmasını tercih ediyor. Ancak, bu oran genç çalışanlarda yüzde 35’lere kadar düşüyor. Yani, yatırım planlamasında en uzun vadeli düşünen grup, sanılanın aksine çalışan genç nüfus.

TÜRKİYE ÜRÜN SAHİPLİĞİ EN DÜŞÜK OLAN ÜLKE
Türk halkının yüzde 62’si acil veya önceden öngörülemeyen durumlar için, yüzde 33’ü ailesi için güvence olması açısından, yüzde 13’ü ise emeklilik için tasarruf yapıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 21’i emeklilik, yüzde 28’i yatırım, yüzde 29’u ise tasarruf ürünlerine sahip. 12 ülkenin ürün sahipliğine göre sıralamasına bakıldığında, ürün sahipliği oranı en düşük olan ülke Türkiye.
Çalışma hayatına devam eden Türk vatandaşlarının çoğu emeklilik döneminde devletten maaş alarak yaşamayı planlıyor. “Bireysel emeklilik planı” ile emeklilik döneminde geçimini sağlamayı planlayanların oranı ise yüzde 17. Emekliler ise birincil olarak emeklilikte geçim kaynaklarını devletten aldıkları maaş olarak gösteriyor.
Türkiye’de, devletten emekli maaşı alma beklentisi düşerken Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olma beklentisinin yükselmesi, gençlerin uzun vadeli yatırım planı yaptıklarının gözlemlenmesi ve tasarruf ürününe sahip olma oranının düşük olması, emeklilik sektörünün büyüme potansiyelini ortaya çıkarmakta.

Yorum yazın