Detoks suyunun faydaları ve doğru bilinen yanlışları

 Detoks suyunun faydaları ve doğru bilinen yanlışları

Sağlıklı olduğu düşünülen detoks suyuna dair pek çok yanıltıcı bilgi dolaşıyor.  

Detoks suyu, taze meyvelerin, sebzelerin karışımlarıyla hazırlanan bir çeşit sudur. Bazen meyveli su veya meyve aromalı su olarak da anılır. Özellikle soda ve meyve suyu gibi yüksek şekerli içecekler yerine kilo verme uygulamalarında sıklıkla tavsiye edilir.

Evde detoks suyu yapmak çok basittir. Malzemelerinizi doğrayın ve tercihinize bağlı olarak sıcak veya soğuk suya ekleyin. Soğuk bir içecek yapıyorsanız, aromaların daha iyi demlenmesini sağlamak için detoks suyunu buzdolabında 1-12 saat bekletebilirsiniz.

En popüler detoks suyu karışımları;

Salatalık ve nane.

Limon ve zencefil.

Böğürtlen ve portakal.

Limon ve kırmızı biber.

Karpuz ve nane.

Greyfurt ve biberiye.

Portakal ve limon.

Limon ve yeşil limon.

Çilek ve fesleğen.

Elma ve tarçın.

Detoks Suyu Hakkında Sağlık İddiaları

detoks-suyu

Detoks Suyu Hakkında Sağlık İddiaları

Detoks suyunun aşağıdakiler dahil birçok faydaya sahip olduğu iddia ediliyor: 

Kilo kaybı.

Toksin giderme veya detoks.

Vücudun pH’ını dengelemek.

Daha iyi sindirim sağlığı.

Bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmek.

Ruh halini iyileştirmek.

Artan enerji seviyeleri.

Cildi iyileştirmek.

Ancak, detoks suyunun gerçek faydaları şöyle: 

detoks-suyu

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Su içmek kilo vermenize yardımcı olabilir ve bu detoks suyu için de geçerlidir. Suyun metabolizma hızınızı artırdığı, böylece daha fazla kalori yakıldığı kanıtlanmıştır.

Araştırmalar, yarım litre su içmenin metabolizma hızınızı yaklaşık bir saat boyunca %30’a kadar artırabileceğini göstermiştir. Aslında, kilo verme programının bir parçası olarak önerilen miktarda su içen kişiler, içmeyenlere göre daha fazla kilo verme eğilimindedir. Bir çalışma, yemeklerinden önce yarım litre su içen aşırı kilolu yetişkinlerin, içmeyenlere göre %40 daha fazla kilo verdiğini buldu. Bu kısmen metabolizmadaki artışla açıklanabilir, ancak suyun iştahınız üzerindeki etkisinden de kaynaklanıyor olabilir. İçme suyu, açlığın azalmasını sağladığından, yemekten önce su içerseniz daha az yiyebilirsiniz

Sindirimi düzenler

Vücudun su ihtiyacının karşılanması (hidrasyon), sindirim sağlığı ve düzenli bağırsak hareketlerini sürdürmek için önemlidir. Kronik dehidrasyon (su kaybı, vücudun yeterince sıvıya ulaşamaması) ise kabızlığa neden olabilir, bu da sizi şişkin ve halsiz hissettirebilir. Bol su içmek, yiyeceklerin bağırsaklarınızdan sorunsuz bir şekilde geçmesine yardımcı olabilir ve kabızlığı önleyebilir.

Ruh Halini ve Enerji Seviyelerini İyileştirir

Hafif dehidrasyon bile ruh halini, konsantrasyonu ve enerji seviyelerini etkileyebilir. Çalışmalar, yaklaşık % 1’lik dehidrasyon seviyelerinin ruh halini önemli ölçüde azaltabileceğini, baş ağrısına neden olabileceğini göstermiştir. Bir araştırma, günde 1,2 litre su tüketen yetişkinlere baktı. Günlük su alımını 2,5 litreye çıkardıklarında daha mutlu, daha fazla enerjiye sahip ve daha sakin hissettikleri görüldü.

Detoks suyu içmek kilo vermenize, iyi sindirim sisteminin düzenlenmesine ve daha mutlu olmanıza yardımcı olabilir. Ancak, tüm bu faydalar normal su için de geçerli.

Detoks suyu hakkında doğru bilinen yanlışlar

detoks-suyu

Detoks suyunu çevreleyen birçok efsane de vardır. Bunlardan bazıları bilim tarafından desteklenmez, ancak diğerlerinin yanlış olduğu gösterilmiştir.

Vücudunuzdaki toksinleri temizler 

Toksinlerin temizlenme süreci yani detoksifikasyon;, birçok diyet, temizlik ve detoks suyu gibi beslenme ürünleri için popüler bir iddiadır. Detoks ürünlerinin genellikle vücuttaki toksinleri atarak ve kilo vermeye yardımcı olarak sağlığı artırdığı iddia ediliyor. Bununla birlikte, hem “toksinler” hem de “detoks”, neyin elimine edildiğini veya nasıl gerçekleştiğini gerçekten tanımlamayan belirsiz terimlerdir. Vücudunuz, vücuttaki toksinleri yok eden iyi tasarlanmış detoks yollarına sahiptir. Şu anda herhangi bir ürünün veya diyetin onları hızlandırdığına veya daha verimli hale getirdiğine dair hiçbir kanıt yoktur.

Cildi iyileştirir

Diğer birçok detoks ürününde olduğu gibi, bazı insanlar detoks suyunun cildinizden toksinleri attığını ve görünümünü iyileştirdiğini iddia ediyor. Ancak, bu iddiaları destekleyecek çok az kanıt var. Susuz kalmışsanız, su içmek cildinizin nemini artıracaktır. Bunun için detoks suyunun sade sudan daha etkili olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

 

İlginizi Çekebilir