Costa Concordia son seferine çıktı!

13 Ocak 2012 tarihinde Toskana Bölgesi’ndeki Giglio Adası’nda karaya oturarak yan yatan Costa Concordia, 190 deniz mili mesafedeki Cenova kentinde söküm işlemlerinin yapılması için son kez yüzdürüldü. 14 Temmuz 2014’te sökülmek üzere son seferine çıkan gemi, daha önce özel bir operasyonla doğrultulmuştu. Yüzebilir konuma alınan Costa Concordia, römorkörler çektiği halde beş günün ardından Cenova’nın Voltri Limanı’na ulaştı. Geminin söküm işleminin 22 ay sürmesi bekleniyor.

Geminin sahibi olan Carnival Grup’a bağlı Costa Crociere’nin CEO’su Michael Thamm, şimdiye kadar geminin enkazına yapılan işlemler için 1 milyar euro harcadıklarını açıklayarak, bu harcamaya geminin bulunduğu adadan götürülmesi, parçalanması ve hem adada hem de etrafında yapılacak çevre temizliği işlemlerinin dahil olmadığını ekledi. Thamm, bunlarla birlikte tüm masrafların 1.5 milyar euroya ulaşacağını söyledi.

Swiss Re’nin 2012 Sigma raporunda Costa Concordia’nın sigortalı hasarı 515 milyon dolar olarak tahmin edilmişti. Ancak analistler mali sorumluluk ve gemi güverte sigortası bulunan geminin sigortalı hasarının 1 milyar dolara ulaşabileceğini öne sürüyor. Mali sorumluluk ve gemi güverte sigortası bulunan Costa Concordia’nın yarattığı hasar, 1989’daki Exxon Valdez felaketinde çıkan 500 milyon dolarlık faturayı geçip denizcilik sigortalarındaki tüm zamanların en yüksek hasarı oldu.

COSTA CONCORDIA, DENİZDEKİ EN BÜYÜK SİGORTALI HASAR

Costa Concordia’dan önce denizcilik sigortaları tarihinde en büyük sigortalı hasar, sigortacılara yaklaşık 500 milyon dolara mâl olan Exxon Valdez felaketiydi. 24 Mart 1989’da Exxon Valdez isimli petrol tankeri okyanusta karaya oturunca, taşıdığı petrolün 11 milyon varillik bölümü okyanusa yayıldı. Bu kaza Amerika’nın en büyük çevre felaketinin başlangıcı oldu. Bölgede doğal yaşam sona erdi. Dökülen petrol, 4 bin kilometrekarelik alanı kapladı. Exxon, dökülen petrolü temizlemek ve tazminatlar için 2 milyar dolar ödedi ve şirket hâlâ tazminat davalarıyla uğraşıyor. Exxon Valdez’den denize dökülen 11 milyon varil petrolün bir kısmı hâlâ denizin alt katmanında bulunuyor.

Yorum yazın