Büyüme ve kârlılığı eş zamanlı gerçekleştiren ender şirketlerdeniz
2014 yılında ‘Kasko ve trafik sigortası yaptırmadan bizden mutlaka teklif alın, sonra pişman olmayın’ gibi iddialı bir söylemle reklam kampanyası yapan Sompo Japan Sigorta’nın Bireysel Teknik ve Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Şenol Ortaç, acentelerin fiyat rekabeti konusunda ve son dönemde düzenlemelerin yapıldığı doğrudan tazmin konularında görüşlerini dile getirdi.
Sompo Japan Sigorta’nın kurulduğundan beri sürekli kâr etmeyi başaran bir şirket olduğunu belirten Bireysel Teknik ve Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Şenol Ortaç, özellikle bireysel ürünlerde ürün içeriği, hizmet anlayışı ve doğru fiyat politikaları sayesinde hem müşterisini hem de acentelerini memnun etmeyi becerebilen bir yönetim anlayışı olduğunun altını çizdi. “Uzun yıllardan beri sürdürülen bu memnuniyet doğal olarak şirketin büyümesini de tetikliyor. Ayrıca çok başarılı bir satış ekibimiz var. Acentelerimiz ile ilişkilerimiz, satış kampanyalarımız, tanıtım faaliyetlerimiz büyümemize destek oluyor. Biz büyüme ve kârlılığı eş zamanlı gerçekleştirebilen ender şirketlerden biriyiz” diyen Ortaç, 2014 yılının hem üretim açısından hem de kârlılık açısından hedefleri doğrultusunda ilerlediğini söyledi.
‘ACENTELER MUTLU’
Özellikle oto sigortalarında devam eden ‘Kasko ve trafik sigortası yaptırmadan bizden mutlaka teklif alın, sonra pişman olmayın’ kampanyalarının başarısının muazzam olduğunu ekleyen Şenol Ortaç, “Doğru müşteriye doğru fiyatlama stratejimiz sayesinde hem müşterilerimiz hem de mevcut müşterilerini muhafaza etmeye çalışan ve bununla birlikte portföylerini büyütmeye, yeni iş yazmaya çalışan acentelerimiz mutlu” şeklinde konuştu.
‘SOMPO’DA FİYAT DALGALANMALARI OLMAZ’
Şenol Ortaç sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim şirket olarak diğer önemli bir özelliğimiz ise fiyat istikrarımız. Sompo Japan Sigorta’da özellikle bireysel sigortalarda hiçbir zaman çok büyük fiyat dalgalanmaları göremezsiniz. Özellikle acenteler sektörde yaşanan dalgalanmalar nedeniyle yaşadıkları problemlerden çok şikayetçiler. Bir yıl boyunca hiç hasar almayan bir müşterisine, çalıştıkları şirketlerin tarife değişiklikleri ve güncellemeleri nedeniyle, yüzde 30-40 fiyat farkı ile yenileme talebini anlatabilmeleri neredeyse imkansız.”
Bireysel sigortalar ve özellikle oto sigortaları alanında rekabetçiliğin ve başarının, özellikle portföylerinin önemli kısmının bu ürün grubunda olan profesyonel acenteler açısından çok önemli olduğunu dile getiren Ortaç, acentelerin çalışacağı şirketleri seçerken en önem verdiği konuların başında bu alandaki hizmet kalitesi ve başarı olduğunu vurguladı. Ortaç, bu nedenle Sompo Japan Sigorta’nın özellikle acenteler tarafından büyük beğeni ve saygıyla karşılandığını, doğal olarak müşteri ve acente terk edilme oranlarının çok düşük olduğunu ekledi.
TRAFİKTEKİ BELİRSİZLİĞE ÇÖZÜM
Şenol Ortaç’a göre trafik sigortalarında sektörün yaşadığı kâr problemi devam ediyor. Buradaki temel sıkıntının bedeni hasarlarda yaşanan belirsizlikten kaynaklandığının altını çizen Ortaç, maddi hasarlarda önemli bir sorun olduğunu düşünmediğini belirtti. Ortaç, direkt tazmin sisteminin sadece maddi hasarların ödenmesini konu aldığını, bu nedenle olası bir direkt tazmin sistemine geçişin trafikte yaşanan belirsizliğe çözüm olmayacağını söyledi. Ortaç sözlerine şu şekilde devam etti: “Ben şahsen bedeni hasarlarda yaşanan bu belirsizliği netleştirmeden önce böyle bir sisteme geçilmesinin karmaşayı biraz daha artıracağını düşünüyorum. Yaşanan bu belirsizlik ve eski yılların hasarlarının davalar aracılığıyla, çok yüksek maliyetler ile ödenmesi bu ürünün fiyatının her geçen gün yükselmesini tetikliyor.
‘ÇÖZÜMSÜZLÜK SEKTÖRDE FİYAT ARTIŞINI DOĞURUR’
Ürünün zorunlu olduğu ve yaklaşık 17 milyon araç sahibinin her sene bu poliçeye sahip olması gerekliliği unutulmamalı. Bu soruna çözüm bulunamazsa ürünün satın alınabilmesi zorlaşacağı için sigortalanma oranı düşecek ve farklı problemleri konuşacağız.” Ortaç, belirsizliğin bedeni hasarlardan kaynaklanması sebebiyle çözümün de bu alanda olması gerektiğini, benzer problemlerin dünyanın birçok ülkesinde yaşandığını kaydetti. Ortaç, trafik ürününün özellikle Avrupa pazarında yüksek teminat limitleri ile satıldığını belirterek ortalama primlerin epey yüksek olduğunu ekledi. Ortaç, “Türkiye gibi kişi başı 10 bin dolar milli gelire sahip bir ülke için, ürünün satın alınabilirliği de düşünüldüğünde yakın zamanda benzer bir uygulamanın gerçekleşmesi zor” dedi.
KİŞİYE ÖZEL FİYATLANDIRMA
Şenol Ortaç, kampanyanın aslında sadece uzun yıllar hasar yapmayan dikkatli müşterilere yönelik olmadığını, bu alanda sektörün zaten oldukça rekabetçi olduğunu, asıl önemli olanın bu kesimin dışında kalan müşterilere de doğru fiyat çalışılması olduğunu söyledi. Ortaç, her bir araç kullanıcısının kendi demografik özelliklerine ve aracının özelliğine göre ödemesi gereken bir prim olduğunu, mühim olanın bu riskin doğru hesaplanması ve müşteriye sunulması olduğunu da sözlerine ekledi.
‘DÜNYADA FARKLI UYGULAMALAR MEVCUT’
“Avrupa dışı pazarlarda farklı uygulamalar da mevcut. Örneğin ana sermayedarımızın sektör lideri olduğu Japonya’da oto sorumluluk sigortalarında, bedeni hasarlar ve maddi hasarlara karşı ayrı ayrı ürünler mevcut. Özellikle kişilerin bedeni hasar sorumluluklarını kapsayan, bir nevi havuz prensibinde olan ve şirketlerin kâr amacı gütmeksizin sattıkları basit bir ürün var. Asıl rekabet ve farklılaşma maddi hasarların konu olduğu ürünlerde. Yine Sompo Japan’ın önemli oyuncularından biri olduğu Brezilya’da da neredeyse benzer bir uygulama mevcut. Brezilya pazarında da özellikle poliçenin satılabilmesini sağlamak amacıyla bedeni hasar teminatının zorunlu olduğu bir poliçe mevcut. Düşük bir limite sahip olan bu poliçede kişiler talep etmesi halinde sadece bedeni hasarlar veya maddi hasarlar için daha yüksek bedelli bir ürünü ihtiyari olarak satın alabiliyorlar. Biz de sektör olarak belki benzer uygulamalara gidebiliriz diye düşünüyorum.”