Bunları biliyor musunuz?
BİZİM gibi gelişmekte olan bir ülkede işsizlik, iç ve dış göç hareketleri, dengesiz gelir dağılımı gibi göstergeler kötüye gittiğinde, olumsuz ekonomik ve sosyal olgulardan ilk etkilenen ticari kurumların başında sigorta şirketlerinin olacağını söylemek zor olmasa gerek.
Bugünlerde bütün istatistik rakamlarını altüst edecek kadar artan hırsızlık ve dolandırıcılık faaliyetleri karşısında Emniyet Genel Müdürlüğü çeşitli kurumlar ile işbirliği yaparak toplumu uyaran broşürler yayınlamaya başladı. Bunlardan bir tanesi de sanal ortamdan bana gönderilmiş.
Çok güzel hazırlanmış broşürde başta hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık için uzun uzun örnekler ile ne tür önlemler alınacağı anlatılıyor. Ben de bir sigortacı/hasarcı olarak özellikle en sorunlu hasar biçimi olan hırsızlık konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün üzerinde durduğu bazı önlemlerini sizinle paylaşmak istedim.
NASIL ÖNLEMLER ALMALIYIZ?
Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemezler. Kapalı pencereleri tercih etmezler, çünkü pencere kırmak dikkat çekicidir. Pencere koluna ilaveten bir de pencereye kilit takılması, camı kırdıktan sonra bile pencereyi açamayacakları manasına gelir ki, kırık camın içinden geçmek zorunda kalacaklardır.
Şifreli kilitleri olan kapıları da sevmezler. Çünkü bu kapılar sadece tek anahtarla açılabilmektedirler. Dolayısıyla hırsız eve pencereden girmiş olsa bile, içeriden kapıyı açamayacağı için yine pencereden çıkmak zorunda kalacaktır. Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasına dikkat ediniz.
Kapılarda çift kilit bulundurulmasına ve geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat ediniz. Evinizi geceleri kısa süreli terk edeceğiniz zaman bir lambayı yanık bırakınız. Apartman giriş kapıları dışarıdan aydınlatılmalıdır. Sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlanmalıdır.
İş yerlerinin kapılarına kilit takılması ve camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir. İş yeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kişiyi mahalli polis birimine bildirmelidir. İş yeri sahipleri, hırsızlık olayı meydana geldiğinde en yakın karakola bilgi vererek olay yerinin incelenmesi için görevlilerin gelmesini beklemelidir. Hırsızlık olaylarında parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç yerinin karıştırılmaması, muhafaza altına alınması, olay yerinde bulunabilecek parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz. Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.
Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (elektrik faturası, su faturası,vb.) olan daireleri seçerler. Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, pazar civarında bulunan evlerde o gün daha fazla hırsızlık olabilmektedir.
Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içerde olabileceğinden eve girmeyiniz. Derhal polisi arayıp, gözetlemeye devam ediniz. Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız onların da sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız.
Evde çok zaman geçiriyorsanız çevrenizi gözlemlemeniz semtinizin güvenliği için yararlı olacaktır. Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlayamayacaktır.
Bütün bu önlemleri almanız yetmiyor. Özellikle konusunda uzman acente, broker ve sigorta şirketleri aracılığı ile ev eşyalarınız ile kıymetli eşyalarınızı güvence altına aldırmanız, poliçenizi düzenleyecek uzmanın da önerilerinin dikkate alınması sizi tam anlamı ile güvenceye kavuşturacaktır. Hayat beklenmedik riskler ile dolu. Her şeye karşın risk gerçekleşir ise zaman kaybetmeden sigortacınıza hasar ihbarında bulunmayı unutmayın.