Bizim sokak

ZİNCİRLİKUYU’DAN Etiler yönüne (Aytar Caddesi) saptığınız  zaman sağ tarafta sokaklar dizilir. Sırasıyla Aydın Sokak (Zorlu Center ve Levazım Sitesi’ne gider) Birlik Sokak, Fecri Ebcioğlu Sokak, Başlık Sokak, Başa Sokak, Bilgin Sokak, Peker Sokak bitiminde, Petrol Sitesi başlar. Adımınızı attığınız anda Etiler yolunun trafik yoğunluğu gürültü ve kargaşasından bir anda uzaklaştığınıza inanamaz bambaşka bir dünya ile karşılaşırsınız. Ağaçlar ve bahçelerle kaplı, tam orta yerindeki  parkı ile huzurun hüküm sürdüğü bir beldedir. Ne yazık ki “KENTSEL DÖNÜŞÜM“canavarının dişlileri arasına düşmek üzere olduğu söyleniyor. Nasıl kıyacaklar o koskoca at kestanesi ağaçlarına bilmiyorum.
Yine kaptırdım gidiyorum oysa, 5. sokağa sapacaktık: Başa Sokak.
Ben bu sokaklardan Bilgin’de 26 yıl, Birlik’te 12 yıl oturduktan sonra, 16 aylık bir Selâmiçeşme deneme sürecini zor geçip, kendimi Başa Sokak’ta buldum, şu sıralar 8. yılı bitiyor.
Tüm alım satım işlerimi düzenleyen Emlâk Danışmanı ERGÜN YILMAZ, 16 ayın sonunda verdiğim sipariş üzerine kendi ofisinin de bulunduğu Başa Sokak’a beni bu defa kiracı olarak nakletti. Mesleğinin zirvesinde bir emlâk uzmanıdır.
Başa Sokak, Yandex’e göre 179,4 metre uzunlukta üzerinde sağlı sollu 18/19 apartmanı taşıyan bir sokak, neden net rakam değil? Bazı apartmanlar köşe başında ama ana girişi Aytar Caddesi veya Tören Sokak’ta olduğu için kesin hesap yapamadım.
Girişte köşede belediyenin izni ile Fecri Ebcioğlu, Başa ve Petrol Sitesi girişlerinde konuşlandırılmış olan çiçek satıcılarının hepsi yakın akrabadır. Bizim köşedeki Şerif usta, belediyenin verdiği orijinal arabayı yok edip köşe apartmanın küçük bahçe duvarını tezgâh yapıp bir düzen kurdu. Genellikle o noktaya park edilmiş olan Kartal’ının  içinde karı koca uyurken görülürler.
Birkaç  adım ileride ilk dükkânda NU Noodle, sokak seviyesi altında olduğu için geçerken Koreli olduklarını tahmin ettiğim küçük adamların, alev alev küçük tavaları salladıklarını gördüğüm, genellikle “paket servis” çalışan şöhretli bir Uzakdoğu restoranımız var. Yine birkaç adım ileride TERZİ ÖMER, her türlü tadilât ve kuru temizleme işlerini  başarı ile sürdürüyor.  Beni bulamayanlar emanetini, Ömer Bey’e bırakırlar.
Onu takip eden daha küçük çaplı dükkânlarda emlâk danışmanı, elektrikçi, erkek berberi, kuaför ve güzellik uzmanı olan bir karı & koca faaliyet göstermektedir.
Bir bina sonrasında kapanan kuaförün yerine bir süre boş kaldıktan sonra “plates salonu” açıldı, in cin yok..
Hemen karşısında ise JONG HWA Çin Lokantası & Sushi isimli bir başka Uzakdoğu mutfağı faaliyettedir. Komşu dükkân ise CAFE SHE adını taşıyor. Yolun sol başında (emekli kasap) Kâmil’in  muhteşem apartmanının altındaki birinci dükkânda faaliyet gösteren Wienerwald çevirme tavuk, fazla tavuk sevmeyen benim bile severek yediğim değişik bir sistemdi. Faal gözükmesine rağmen maalesef kapattı. Yerinde FAN FAN isimli bir kafe faaliyette. Kâmil’in ikinci dükkânı ise genellikle kuaför olurken bu defa DAVİNES ACADEMİ isimli uluslar arası kozmetik firmasının İstanbul Şubesi olarak faaliyette.
Aynı sırada her şeyi ile (dekorasyonu, patronu, lüks arabalı müşterileri vs) çok havalı bir kuaför salonu var.
Sokağın daha ilerisi, paket servis yapan moto kuryelerin geride kalması nedeniyle sakindir. Zira her birinde beşer altışar moto kurye çalışmaktadır.
O bölgeye isabet eden bizim apartmanın karşısında sokağın en eski esnafı elektrikçi RIFAT USTA’nın  dükkânı vardır. Elinden her iş gelen Rıfat kadar kuyruksuz kedisi de çevrede tanınır.
Son dükkân, işinin ehli bir usta olan döşemeci, İKRA KOLTUK DİZAYN’ın sahibi, ERCAN MEMİŞ’dir.
Bu sokağın tamamına sahip olansa VALE YAŞAR’dır. 179 metrelik sokağı günde kaç defa gidip gelir hesabı inanın imkânsızdır. Tüm otopark işini düzenlediği gibi elinizdeki pakete yardım eder, evde destek almak gerektğinde de yanınızda olur ve Kestane Suyu’nun tâli  bayiidir. Ekmeğini taştan çıkaran bir adamdır.
Genellikle sessiz sakin, tek tük dükkânı olan bu paralel yedi sokak içinde canlı hareketli bir çarşı havasındadır bizim BAŞA SOKAK ve ben de eski İstanbul’un, mahalle veya semt yaşamının esintilerini uyandırdığı için çok seviyorum galiba…

Yorum yazın