Birinci çeyrek doğal afet bilançosu 63 milyar dolar

 Birinci çeyrek doğal afet bilançosu 63 milyar dolar

Aon’un yayınlamış olduğu 2023 yılı birinci çeyrek doğal afet raporunda, bir kısmını 6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem felaketinin oluşturduğu 63 milyar dolarlık toplam ekonomik kayıp 21. yüzyıl ortalamasından bile yüksek.

Aon, “Birinci Çeyrek Küresel Afet Özeti” raporunu yayınladı. Raporda, 2023’ün ilk çeyreği için küresel doğal afet kayıplarına ilişkin ön tahmin, hem 21. yüzyıl ortalamasının (53 milyar dolar) hem de medyanın (38 milyar dolar) önemli ölçüde üzerinde olduğu görülüyor ve ilk çeyrekteki toplam ekonomik kayıpların en az 63 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu tahminin büyük bir kısmı yaklaşık 39,1 milyar dolar ile Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremden kaynaklanmakta (Raporda belirtilen bu miktar, Dünya Bankası tarafından Şubat ayı sonlarında yayınlanan bir hızlı hasar değerlendirme raporunda yayınlanan doğrudan fiziksel hasar tahminine dayanıyor). Raporda, özel ve kamu sigorta kuruluşları, kaybın 15 milyar dolarını karşılayacak. Bu miktar da tahminen son 10 yılın hem ortalamasına hem de medyanına yakın. Ek olarak rapor, Haiti’de meydana gelen yıkıcı bir depremin yaklaşık 160 bin kişinin ölümüyle sonuçlandığı 2010 yılından bu yana açık ara en ölümcül ilk çeyrek olduğunu da aktarıyor.

EMEA’DA EN MALİYETLİ İLK ÇEYREK

2023’ün ilk çeyreğinde doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplara, toplam kayıpların yarısından fazlasını oluşturan ve potansiyel olarak önümüzdeki aylarda daha da artabilecek olan Türkiye ve Suriye’deki depremin etkisi hâkim oldu. Bu da 1990 yılından bu yana EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) açısından en maliyetli ilk çeyrek oluyor. Sigortalı kayıplara bakılacak olursa 15 milyar dolara ulaşması beklenen kayıpların büyük kısmı Amerika’da (%58) ve EMEA Bölgesi’nde (%25) gerçekleşti.

EN ÖLÜMCÜL 7. DEPREM

6 Şubat’ta Türkiye’nin güneyini ve Suriye’nin kuzeyini etkileyen ve büyük çapta can ve mal kaybına sebep olan deprem felaketi, 57 binden fazla can kaybına yol açarak modern çağın en ölümcül 7. depremi olarak kayıtlara geçerken 39 milyar dolar ekonomik kayıpla da şimdiye kadarki en maliyetli 10 deprem arasına girdi.

Rapor, deprem felaketinin Türkiye’nin tarihinde eşi benzeri olmayan ve hala gelişmekte olan sigortacılık sektöründe önemli sigortalı hasarlara neden olduğunu belirtiyor. Sektör tahminlerine bakılacak olursa sigorta sektörüyle ilgili yüksek kaliteli veriler sağlayan bağımsız bir kuruluş olan PERILS, DASK ödemeleri de dahil olmak üzere toplam piyasa zararının 65,4 milyar lira (3,4 milyar dolar) olacağını öngören bir bildiri yayınlamıştı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ise Nisan ayında sigorta sektörünün beklenen zararını 76 milyar lira (3,9 milyar dolar) olarak tahmin etmişti. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 24 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 483 bin 516 hasar ihbarı alırken 21 milyar lirayı aşan tazminat ödemesi gerçekleştirdi. Kurum ayrıca, hasar dosyaları içinde toplamda 36 bin 356 işleme alınacak dosyası kaldığı bilgisini de paylaştı.

İlginizi Çekebilir