BES’te fon değişikliği önem taşıyor
Değişen ekonomik konjonktürde bireysel emeklilik sisteminde getiri sağlayabilmenin en temel etmeni doğru zamanda fon değişikliği yapmaktır. Katılımcılar fon değişikliği hakkını kullandıkça, BES’ten elde edebileceği getiri miktarı da artıyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde sözleşmesi bulunan katılıcımlar, birikimlerinin ve ödedikleri katkı paylarının fonlarını ve bu fonlardaki fon dağılımını yılda 12 kez değiştirme hakkına sahiptirler. Fakat katılımcılar arasında fon değişikliği hakkını kullanan katılımcıların oranı, kullanmayan katılımcıların oranlarından bir hayli azdır.
KATILIMCILARIN %78’İ HİÇ FON DEĞİŞİKLİĞİ YAPMADI
Sistemin başından beri en az bir kez fon değişikliği yapan katılımcıların, yürürlükteki sözleşme sayısına oranı %21,35’tir. Katılımcıların %78,65’i ise hiç fon değişikliği yapmamıştır. 2022 yılında en az bir kez fon değişikliği yapan katılımcıların, yürürlükteki sözleşme sayısına oranı %9,3’tür. Katılımcıların sadece %9,3’ü gibi çok az bir bölümü fon değişikliği hakkını kullanırken %90,7’si ise hiç fon değişikliği yapmamıştır. Yıl içinde fon değişikliği hakkını kullanan katılımcıların oranı uzun yıllar %2 civarındayken 2022 yılı başından itibaren bu oranın %9’larda kadar yükselmiş olması Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olan katılımcıların yatırım bilincinin arttığını göstermektedir. Değişen ekonomik konjonktürde bireysel emeklilik sisteminde getiri sağlayabilmenin en temel etmeni doğru zamanda fon değişikliği yapmaktır. Katılımcıların fon değişikliği hakkını kullanıldıkça, BES’ten elde edebileceği getiri miktarı da artacaktır.
Diğer önemli bir husus ise katılımcıların sahip oldukları sözleşmelerde kaç adet fon bulundurduğu ve yatırım riskini dağıtıp dağıtmadığıdır. Eylül 2022 tarihi itibarıyla sözleşmelerin %8,4’ü yatırımlarını 1 adet fonda tutarken portföyünde 2 adet fon bulunduran sözleşmelerin oranı %40,7 3 adet fon bulunduran sözleşmelerin oranı %17; 4 adet fon bulunduran sözleşmelerin oranı %16,4; 5 ve üzeri fon bulunduran sözleşme oranı ise %17,5’tir.
FON SAYISINI ARTIRARAK RİSK AZALTILABİLİR
Katılımcılar sözleşmelerdeki fon sayısını artırarak yatırım riskini dağıtabilir; yılda 12 kez olan fon değişikliği hakkını kullanarak ve BEFAS sayesinde diğer emeklilik şirketlerinin de fonlarını seçerek yüksek getiri sağlayacağı beklenen fonlarla birikimlerini yatırıma yönlendirebilirler.
2022 yılı başından itibaren BES ortalama ağırlıklı getirisi 30 Kasım 2022 tarihi itibarıyla %53,90’dır. BES katılımcıları, 2022 yılı içerisinde özellikle hisse senedi ağırlıklı fonlarla ciddi getiriler sağlamış olup bu oran 30 Kasım 2022 tarihi %172,07’dir.
