Yalanını sevsinler!..

SÖZE Yusuf Hayaloğlu’nun şiirinden uyarlanan bir türküyle başlayalım:

“Şu dağlarda kar olsaydım, olsaydım
Bir asi rüzgar olsaydım olsaydım
Arar bulur muydun beni beni,
Sahipsiz mezar olsaydım, olsaydım
(…)

Şu yarada kan olsaydım, olsaydım
Dökülüp ziyan olsaydım, olsaydım
Bu dünyada yerim yokmuş yokmuş
Keşke bir yalan olsaydım, olsaydım.”

Bizde halk arasında bir deyim vardır; “Yalanını sevsinler” denir. Bu deyim genellikle “Kör parmağım gözüne” misali yalan söyleyen insanlar için kullanılır. Ama yalan söylemek sadece bununla sınırlı değil ki. Bir de “Kuyruklu yalan” vardır. Yani kuyruğu hiç hesap edilemeyen… Konu Türkiye olunca yalanda sınır yoktur. Peki diğer ülkelerde durum farklı mı?

Bir sigorta grubunun İngiltere’de yaptığı araştırma, çoğu insanın sadece bir başkasını iyi hissettirmek için yalan söylemeyi, yani “beyaz yalanlar”ı tercih ettiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın başka bir ilginç sonucu ise her 5 kişiden birinin işverenine yalan söylemesi.

SİGORTA ŞİRKETİNE YANLIŞ BİLGİ

Sigorta grubunun İngiltere’de yaptığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkarmış. Araştırmaya katılanların yüzde 20’si sigorta şirketlerine doğru bilgi vermiyor, üstelik bunların yüzde 82’si yanlış bilgilerin poliçelerini geçersiz kılacağını biliyor. 2 bin kişinin katılımıyla yapılan araştırma, pek çok insanın neden yalan söylediğini veya gereken bilgiyi vermediğini de ortaya çıkarıyor. Giderek daha yaygın hale gelen internet uygulamalarındaki dolandırıcılık şikayetleri bu konuda önemli bir etken.

Araştırmaya göre insanların 10’da biri bilinçli olarak yalan söylüyor, zira tamamen dürüst olmanın sonuçlarından endişe duyuyor. 3’te biri ise (yüzde 29.3) istenilen bilgiden emin olamadığı veya uygulamayı anlamadığı için yanlış bilgi veriyor ve bunların yüzde 8’lik bir bölümü de uygulamayı önemsemediği için yanlış bilgi verdiğini söylüyor.

Araştırmanın en ilginç boyutu ise insanların yüzde 87’si, İngiltere’de yaşanan beş yıllık ekonomik resesyona ve kemer sıkma politikasına karşın polis, muhasebeci, danışman vb. görevlilere, para için yalan söylemeyeceklerini belirtiyor.

BEYAZ YALANLAR

Araştırma ayrıca, insanların para kazanmak veya korumak yerine insanları iyi hissettirmek için beyaz yalanlar söylemeyi tercih ettiğini gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 54’ü birini iyi hissettirmek için yalan söylemeyi tercih ederken, sadece yüzde 14’ü paralarını korumak için yalan söylemeyi gerekli görüyor. Yine ekonomik durgunluğa karşın insanların sadece yüzde 5’i maaşlarında, yüzde 12’si özgeçmişlerinde doğruyu yansıtmayan bilgiler kullanabileceklerini belirtiyor.

İngiltere’de yapılan çalışma ayrıca başka ilginç sonuçlar da ortaya koyuyor:

TELEFONDA YALAN SÖYLEMEK KOLAY

  • İnsanların üçte biri (yüzde 32) telefonda daha rahat yalan söylüyor.
  • Beşte biri (yüzde 19) işverene veya potansiyel işverene bilerek yanlış bilgi veriyor.
  • Onda biri (yüzde 11) kilosu hakkında yalan söylüyor.

Ne diyelim; dünyada söylenecek yalan çok! Benim gibi dürüstlüğü şiar edinmiş dinozorların da artık devrini tamamladığı dikkate alınırsa, söylenecek pek de söz kalmıyor: At, kardeşim at, belki birileri yer…

Esen kalın.

 

Yorum yazın