2022’nin ilk yarısında 38 milyar dolarlık kayıp

Swiss Re, sel ve fırtınaların 2022’nin ilk yarısında 38 milyar dolar tutarında küresel sigortalı kayıplara neden olduğunu tahmin ediyor.

Swiss Re’nin ön tahminlerine göre, Avrupa’da yaşanan bir dizi kış fırtınası, Avustralya ve Güney Afrika’da benzeri görülmemiş sel ve Amerika ile Avrupa’da çok sayıdaki gök gürültülü fırtına, 2022’nin ilk yarısında doğal afet kaynaklı 35 milyar dolarlık sigortalı kayba neden oldu. İnsan kaynaklı olaylar da 3 milyar dolar ek sigortalı kaybını tetikleyerek toplamda 38 milyar dolarlık bir kayıp ortaya çıkardı. Küresel ekonomik kayıpların ise 75 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Son altı ayda yaşanan şiddetli hava olayları, doğal afetlerin, özellikle de ikincil tehlikelerin, tüm bölgelerde sıklık ve şiddetinin arttığını bir kez daha vurguluyor.

Swiss Re Katastrofik Tehlikeler Başkanı Martin Bertogg konuyla ilgili şunları söyledi: “İklim değişikliğinin etkileri, Avustralya ve Güney Afrika’daki seller gibi giderek artan aşırı hava olaylarında kendini gösteriyor. Son beş yıldır gözlemlediğimiz ikincil tehlikelerin dünyanın her köşesinde sigortalı kayıplara yol açtığı yönündeki eğilimi doğrulamaktadır. Kasırgalar veya depremlerden farklı olarak, bu tehlikeler her yerde görülebilir ve özellikle bu tehlikelere eğilimli bölgelerde hızlı kentleşme ile daha da şiddetlenir. Dünya çapındaki yıkımın ölçeği göz önüne alındığında, ikincil tehlikeler, kasırgalar gibi birincil tehlikelerle aynı risk değerlendirmesini gerektirir.”

EN SICAK ÜÇÜNCÜ HAZİRAN

Şubat ayında Avrupa’yı vuran bir dizi kış fırtınası 3,5 milyar dolarlık tahmini sigortalı kayba yol açarak bu önemli tehlikeyi sektörün gündemine geri getirdi. Şubat ve Mart aylarında şiddetli yağmurlar Avustralya’da sele yol açtı. Şimdiye kadar 3,5 milyar dolara yaklaşan sel kayıpları için bu yeni bir rekor. Ayrıca sigorta sektörü için 2022’nin ilk yarısında sigortalı kayıplar açısından hem ülkede hem de globalde en maliyetli olay olarak kayıtlara geçti.

Fransa Sigorta Şirketleri Federasyonu’ndan alınan verilere göre, 2022’nin ilk yarısında, dolu ve şiddetli yağmur gibi hava koşulları Fransa’da etkili olarak tahmini 4 milyar Euroluk sigortalı kayba neden oldu. Avrupa genelinde rekor sıcaklıklara neden olan iki sıcak hava dalgası, güneybatı Avrupa’da yıkıcı orman yangınlarına yol açtı. Küresel ortalama sıcaklığı 1991-2020 ortalamasından yaklaşık 0,3°C daha yüksek olan geçtiğimiz Haziran ayı, en sıcak üçüncü Haziran ayı olarak kayıtlara geçti.

‘BÜYÜK KORUMA BOŞLUKLARI GÖRÜYORUZ’

İklim değişikliğinin toplumun ve küresel ekonominin karşı karşıya olduğu en büyük risklerden biri olduğunu belirten Swiss Re Grup Baş Ekonomisti Jérôme Jean Haegeli, “Tüm doğal afetlerin %75’i hala sigortasız. Günümüzün yaşam maliyeti kriziyle küresel olarak daha da kötüleşen büyük koruma boşlukları görüyoruz. Kamu sektörüyle ortaklık kuran sigorta sektörü, sürdürülebilir altyapıya yatırım yaparak ve bu altyapıyı sigortayla güvence altına alarak toplumun iklim risklerine karşı direncini güçlendirmek için kritik öneme sahip” diye konuştu.